Ukidanje nulte stope PDV-a proći će bez poskupljenja?

Tko će platiti razliku - trgovci ili kupci? (arhiva)
Tko će platiti razliku - trgovci ili kupci? (arhiva)

Od 1. siječnja sljedeće godine, odnosno za desetak dana u Hrvatskoj će se početi naplaćivati PDV od pet posto, između ostaloga, na kruh i mlijeko, knjige i kinoulaznice. No, ako je vjerovati trgovcima koji prodaju te proizvode i usluge, građani ne bi trebali osjetiti poskupljenje niti bi se trebale promijeniti cijene na početku sljedeće godine. Na naše pitanje hoće li i koliko podići cijene kruha i mlijeka od 1. siječnja, iz Konzuma, najvećeg maloprodajnog lanca u Hrvatskoj, poručuju da još "uvijek razgovaraju s dobavljačima, ali da povećanja cijena najvažnijih artikala neće biti".

Iz Konzumove konkurencije, Mercatora i Getroa, na isto pitanje o poskupljenju kruha i mlijeko odgovaraju da "korekcije cijena sukladno izmjenama zakona o PDV-u od početka iduće godine do daljnjeg neće biti". Koliko je zapravo trajanje fraze "do daljnjeg", u svome odgovoru iz Mercatora nisu pojasnili.

Ne bi trebale poskupjeti ni knjige, ako je vjerovati odgovoru iz Profila.

- Nećemo dizati cijene knjiga zbog uvođenja PDV-a, a trošak poreza će se rasporediti unutar struke, dakle između nakladnika i knjižara. Za krajnje kupce će maloprodajne cijene knjiga izdanih u 2012. godini ostati iste, a kod novih izdanja ćemo zadržati dosadašnju cjenovnu politiku. Razine cijena pojedinih kategorija nakladničkog plana će ostati iste kao i u 2012. godini, a trošak PDV-a ćemo ugraditi u te cijene, na štetu vlastite profitabilnosti, odgovorili su nam iz Profila, koji je i nakladnik, ali ima i svoju maloprodajnu mrežu.

Što se tiče kinoulaznica, iz Cinestara kažu da u ovom trenutku ne mogu dati konkretan odgovor, ali da će, ako i bude korekcija cijena, to biti samo "na nekim kategorijama cijena kinoulaznica u minimalnom iznosu".

Ukidanje nulte stope odnosi se i na dio lijekova, implantata te ortopedskih pomagala, ali što će se dogoditi s njihovim cijenama nismo uspjeli doznati, jer će one ovisiti i o tome hoće li konačno profunkcionirati objedinjena javna nabava.

Država bi uvođenjem PDV-a od pet posto na te artikle trebala zaraditi više od dvije milijarde kuna, i unatoč porukama da to neće uzrokovati povećanje cijena, zasad se nevjerojatnim čini da bi se trgovci odrekli tolike zarade.

Državna blagajna će s druge strane izgubiti oko 650 milijuna kuna na tome što će od 1. siječnja u ugostiteljstvu naplaćivati PDV po stopi od deset posto, umjesto dosadašnjih 25. U ugostiteljstvu zasada nitko ne govori o mogućnosti snižavanja cijena, nego većina ugostitelja ističe da će im to pomoći da nadoknade manjkove i poboljšaju ponudu

Procjenjuje se da bi u sljedećoj godini krajnji učinak promjena u sustavu PDV-a trebala biti proračunska zarada od 1,3 milijarde kuna. Hoće li je doista platiti trgovci, proizvođači i dobavljači, ili kako je to u Hrvatskoj uobičajeno potrošači, pokazat će sljedeći mjeseci. (J. MARIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter