Ukidanje informacijskih barijera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako slijepima i slabovidnim te osobama s invaliditetom približiti informaciju, odnosno ukloniti informacijsku barijeru, glavna je tema strucnog skupa "Pristupacnost ili informacijske barijere" koji je zapoceo danas u Premanturi, a završit ce u cetvrtak.

Predavaci i sudionici skupa bavit ce se pitanjima koliko su i koje tehnologije, mobilni telefoni, bankomati i bankovne usluge pristupacni osobama oštecenog vida. Prezentirat ce se i rezultati istraživanja o pristupacnosti internet stranica slabovidnim osobama, a održat ce se i radionica o izradi web stranica.

- Po završetku skupa izaci ce zbornik koji bi trebao podignuti kvalitetu življenja slijepih osoba, rekao je Danko Butorac, voditelj projekta za uklanjanje informacijskih barijera.

Istaknuo je da slijepe osobe cesto ne mogu biti pravodobno informirane te da je potrebno adaptirati pisane i elektronicke medije, a skup je pokušaj da se o toj problematici progovori na strucan nacin. Takoder, rekao je da gluhe osobe imaju problem ukoliko nemaju neko pomagalo, a trebaju dobiti informaciju telefonskim putem. Slijepim osobama, pak, nedostupne su informacije preko kompjuteriziranih infopunktova, a osobama u invalidskim kolicima nedostupna su sva mjesta koja nemaju rampu.

- U zadnjih desetak godina radeni su projekti za poboljšanje informacijske pristupacnosti i to kroz pokušaj izrade softvera koji bi bio prilagoden slijepima, no uvijek bismo došli na pola puta. Programeri bi zagrizli, ali kad je trebalo sve doraditi, entuzijazam bi splasnuo i nikad nismo došli do konacnog produkta. Kroz projekte smo radili i na prilagodbi web stranica te literature za ucenike i studente, no nedostaje centralno mjesto na kojem bi bila objedinjena sva prilagodena literatura, da ne dolazi do dupliciranja knjiga ili skripti, zakljucio je Butorac.


Podijeli: Facebook Twiter