Ukidaju se autobusne stanice u Splitskoj ulici

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Uređenje novog autobusnog ugibališta u Ulici Starih statuta, zbog čega su posječena četiri stabla ladonje, dovelo je do žučnih polemika, pogotovo okolnih stanara. Građani, naime, smatraju da za uklanjanjem dijela stoljetnog drvoreda nije bilo potrebe pogotovo jer je riječ o zdravim stablima, a nema potrebe ni za gradnjom novog autobusnog ugibališta na Punti zbog kojeg su stabla i posječena.

U prilog tome, kazuju da su u blizini, niti 50-ak metara udaljena, autobusna stajališta u Splitskoj te u Flavijevskoj ulici.

Prema odgovorima nadležnih, u Splitskoj ulici autobusna stajališta više neće postojati. Iz Grada se navodi da je uklanjanje četiri stabla bilo nužno zbog gradnje autobusnog ugibališta, a po dovršetku obavit će se zamjenska sadnja stabala i ukrasnih grmova.

Već prilikom najava ovih radova rečeno je da će se kao zamjenu posaditi stabla čempresa i ladonje iza nove nadstrešnice autobusnog stajališta. No, pitanje je zbog čega uopće u Ulici starih statuta autobusno stajalište, a još uvijek ih nema tamo gdje su svakako potrebnija, uokolo, primjerice, novog kružnog toka u Šijani gdje je smješteno nekoliko velikih trgovačkih centara.

- S obzirom da je riječ o Ulici Starih statuta, odnosno državnoj cesti D400, građenje autobusnog ugibališta je propisano Pravilnikom o autobusnim stajalištima kojim su definirane dimenzije i udaljenost od raskrižja. Budući da autobusi Pulaprometa otežano prometuju Splitskom ulicom uređuje se ovo autobusno ugibalište, pojasnio je Damir Prhat, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Kako je riječ, kaže Prhat, o frekventnoj prometnici, zaustavljanje autobusa na kolniku moguće je organizirati samo kao privremenu mjeru kao što je bilo za vrijeme izvođenja radova u Splitskoj ulici.

Trajno označavanje stajališta na kolniku bez ugibališta na prometnici ove kategorije nije moguće. Važno je istaknuti i da će se izgradnjom novog autobusnog ugibališta u ulici Starih statuta, staro u Splitskoj ulici ukinuti te će se urediti nova parkirališna mjesta. (G. ROJNIĆ; snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter