Ukidaju se anonimne prepaid kartice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi novi korisnici prepaid usluga mobilne telefonije morat ce se registrirati imenom i prezimenom kod telekomunikacijskih operatera od 1. ožujka 2011. godine, a svi stari korisnici takvih usluga koji žele zadržati svoje brojeve do 1. rujna iduce godine.

Tako je odlucila Hrvatska agencija za poštu i telekomunikacijske usluge (HAKOM) nakon provedenog nadzora u sva tri nacionalna operatera mobilne telefonije.

Buduci da Zakon o elektronickim komunikacijama propisuje da operateri moraju nadležnim tijelima - citaj obavještajnim službama i policiji - omoguciti trenutacnu identifikaciju korisnika usluga, HAKOM je operatere upitao postoje li korisnici koje ne mogu identificirati.

Pritom je zatražio i identifikaciju slucajno odredenih prepaid brojeva. Kako operateri mobilne telefonije još dozvoljavaju anonimnu kupovinu prepaid kartica, nisu ih mogli identificirati.

Doduše, kako se navodi u rješenju HAKOM-a, Tele2 je vec proveo pripreme za obveznu registraciju korisnika vec od 1. lipnja ove godine, no odustali su od toga, jer VIPnet i T-mobile nisu to napravili.

VIPnet je, pak, u svojem odgovoru HAKOM-u ustvrdio kako zakoni koji reguliraju mobilnu telefoniju, obavještajni sustav i kazneni postupak nigdje ne propisuju izricitu obvezu registracije prepaid korisnika.

Jedini dokument koji to propisuje, prema mišljenju VIPneta, privremeni je organizacijsko-tehnicki protokol Operativno-tehnickog centra (OTC) - tijela zaduženog za tehnicku provedbu tajnog nadzora gradana po nalozima obavještajne zajednice.

Medutim, HAKOM je odbacio te argumente, te je VIPnetu, T-mobileu i Tele2 odredio 1. ožujka 2011. godine kao krajnji rok za uvodenje obvezne registracije novih korisnika prepaid usluga. Za registraciju starih korisnika koji žele zadržati svoje brojeve odreden je 1. rujna 2011. kao krajnji rok.


Podijeli: Facebook Twiter