Ukida se sedam autobusnih linija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od pocetka nove školske godine drasticno ce se reducirati broj vožnji na autobusnoj liniji 21, koja povezuje Pulu i Peroj, a prometuje preko Fažane. Naime, kako je jucer pojasnio Igor Škatar, direktor Pulaprometa, zbog nerealiziranog dogovora s Opcinom Fažana, vezanog uz participiranje u troškovima prijevoza, broj autobusnih polazaka smanjit ce se sa 16 na devet dnevno.

Subotom ce umjesto deset voziti cetiri autobusa, dok nedjeljom i blagdanom linija uopce nece prometovati. Radnim danom autobus ce polaziti u 6.20, 7.35, 11.40, 12.40, 13.45, 14.30, 15.20, 16.40 i 19.20 sati, a subotom u 6.20, 11.40, 15.20 i 19.20 sati.

Škatar je rekao da Opcina Fažana, nakon što se odvojila od Grada Vodnjana, nema udjela u vlasništvu društva te stoga ne želi sudjelovati u podmirenju obveza prema Europskoj banci za obnovu i razvoj vezanih uz kupnju novih autobusa, a koja godišnje iznosi oko 270 tisuca kuna.

Iako su, dodaje, Opcini predloženi i drugi modeli sufinanciranja, poput ugovorne vožnje, odgovor nadležnih je izostao i stoga je Pulapromet bio prisiljen smanjiti broj vožnji.

Na pitanje ne oštecuje li se na ovakav nacin i Vodnjan, odnosno Perojci, Škatar je odgovorio da se još nada postizanju kakvog-takvog dogovora. U suprotnom ce se linija za Vodnjan nekoliko puta produljiti i do Peroja.

Fažanska nacelnica Ada Damjanac osuduje ukidanje linija i doživljava to kao ucjenu Pulaprometa.

- Ne znam tko je i kako izracunao da moramo placati cetiri posto kredita za te autobuse. Pocetkom godine uplatili smo dio novca da sprijecimo ukidanje linija. Prijevoznik nam je nedavno poslao i novi ugovor za usluge prijevoza, po kojem bismo godišnje trebali platiti 1,7 milijuna kuna jer nam sada obracunavaju prijevoz po prijedenom kilometru.

Po tom ugovoru prijedeni kilometar placamo 15 kuna, što pomnoženo s brojem linija i danima daje mjesecno 143 tisuce kuna, a usporedbe radi, sada godišnje placamo 150 tisuca kuna, kaže Damjanac.

Ugovor Opcina ne namjerava potpisati dok se ne utvrde njihovi udjeli u Pulaprometu, koje još nemaju jer nakon razdvajanja od Vodnjana nikad nije utvrdeno koliki je njihov postotak.


Podijeli: Facebook Twiter