Ukida se rezervat za dupine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državni zavod za zaštitu prirode privodi kraju novi prijedlog zaštite na istocnoj obali otoka Cresa i Lošinja, koji predvida manji stupanj zaštite nego što je to bilo do sada. Umjesto rezervata, sada se predlaže prostor zaštititi u kategoriji regionalnog parka. Novi prijedlog poklapa se s istekom trogodišnje preventivne zaštite, proglašene 27. srpnja 2006. godine.

Naime, tog datuma doneseno je rješenje o preventivnoj zaštiti istocne obale Cresa i Lošinja u kategoriji rezervata u moru, poznatijeg kao rezervat za dupine, a u cilju zaštite posebno vrijednog prostora u moru, u kojem, uz druge biljne i životinjske vrste, živi i cresko-lošinjska kolonija dobrih dupina.



Medutim, tako visoka kategorija zaštite s negodovanjem je docekana kod dijela otocana, uslijedili su prosvjedi ribara, prijevoznika morem, ali i drugih interesnih grupacija, koji su se protivili zaštiti uz obrazloženja da ce ustanovljavanje rezervata zaustaviti gospodarski razvoj.

Ministarstvo kulture vec je prije dvije godine najavilo da ce razmotriti prijedlog o smanjenju zaštite, a prije godinu dana lošinjsko gradsko vijece vecinom glasova donijelo je zakljucak kojim se od Ministarstva tražilo potpuno ukidanje zaštite.

Inace, preventivna zaštita bila je proglašena na tri godine, nakon cega je trebala biti proglašena trajnom, a dotad je trebalo donijeti pravilnik o unutarnjem redu, kojim bi se definirao opseg i provedba zaštite. Medutim, prijedlog pravilnika nije došao na javni uvid, a umjesto njega, sada se završava prijedlog nove kategorije zaštite.



Ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Markovic kaže:

– Novi prijedlog osigurava zaštitu dupina i ostalih biljnih i životinjskih vrsta, a ne sprjecava gospodarski razvoj. Preventivna zaštita se i proglašava da bi se pitanje sagledalo i procijenilo sa svih aspekata i da bi se donijelo realno rješenje. Podrucje je zonirano, a iz zaštite je izuzeta zona 300 metara od obale, dok je u pojedinim zonama u moru, naprimjer, mriještenja ribe i u posebno vrijednim staništima, zaštita veca. Pritom su ta podrucja odredena upravo na prijedlog lokalnog stanovništva, navodi ravnatelj Markovic.

Na pitanje znaci li smanjenje zaštite da je pobijedio ribarski, odnosno gospodarsko-gradevinski lobi, te smatra li da se u tri godine moglo brže i više uciniti po ovom pitanju, odgovara:

– Ne bih tako rekao, pobijedio je razum. Stvari nikada nisu crno-bijele, a uvijek se može bolje i više. Smatram da je sadašnjim prijedlogom zaštite postignuto rješenje koje ce zadovoljiti sve aspekte, zakljucuje Markovic.


Podijeli: Facebook Twiter