Ukida se ograničenje broja riječi u imenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog Zakona o osobnom imenu kojim se ukida ograničenje broja riječi u imenu i prezimenu.

Ministar uprave Arsen Bauk naglasio je kako je dosadašnje zakonsko rješenje velikom broju hrvatskih državljana koji su rođeni u inozemstvu ili su sklapanjem braka stekli prezime koje se sastojalo od više riječi onemogućavalo korištenje cjelovitog osobnog imena u pravnom prometu, pa se događalo, da su ti građani na razne načine morali koristiti dijelove osobnog imena.

"To ograničenje da se osobno ime mora sastojati od dvije riječi za ime i dvije riječi za prezime sada ukidamo", rekao je Bauk.

Novim zakonom ukida se i potreba da se izmjena osobnog imena oglašava na oglasnoj ploči ili objavljuje u Narodnim novinama jer je, kazao je Bauk, primjena zakona u ovih dvadeset godina pokazala da to građani uopće nisu koristili.

U slučaju rastave braka, bračni drug koji je sklapanjem braka mijenjao prezime može u roku od godine dana od prestanka braka vratiti prezime koje je imao prije sklapanja braka.

Osobno ime može promijeniti svaka osoba, a podnositelj zahtjeva mora priložiti uvjerenje suda da se protiv njega ne vodi kazneni postupak.

Promjena osobnog imena neće se odobriti ako se predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral. "Takve stvari uvijek završe na sudu pa u konačnici, ako dođe do takvog slučaja, odlučuje sud", rekao je Bauk. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter