Ukida se obveza etažiranja stanova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo pravosuda priprema pravilnik o povezivanju glavne knjige i knjige položenih ugovora koji bi trebao biti donesen do kraja ove godine, a po kojemu ce sve stambene zgrade izgradene prije 1998. biti oslobodene obveze etažiranja. Problemi mnogih suvlasnika i upravitelja zgrada tako bi definitivno trebali nestati, barem prema najavama iz Ministarstva.

Neslužbeno, na ovakav potez Ministarstvo se odlucilo zbog velikog broja nerješivih predmeta iz raznoraznih razloga koje su vlasnike stanova sprjecavali da upišu svoje vlasništvo u glavnu knjigu (zemljišnik). No, iako je proteklo više godina od uvodenja obveze, etažiranje je provedeno u malom broju zgrada, a na ovakav nacin taj bi se broj sasvim sigurno trebao povecati. Buduci da se uskoro, prema napucima iz Europske unije, ukida knjiga položenih ugovora, vlasnicima se na ovaj nacin omogucava uknjižba vlasništva. Dosad je knjiga položenih ugovora bila osnovana radi upisa vlasništva nad stanovima u društvenom vlasništvu na kojima je postojalo stanarsko pravo, a koji su otkupljeni po Zakonu o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Radi efikasnosti buduceg pravilnika Ministarstvo istovremeno priprema izmjene i dopune Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, i to u dijelu koji se odnosi na upravitelje zgrada. Prema novim odredbama, upravitelji bi imali obvezu da, u ime suvlasnika, ishode svu dokumentaciju potrebnu za upis zgrada na gradevinsku cesticu. Ishodenje papirologije financirat ce se iz sredstava pricuve, a rok za taj posao je godinu dana od izmjene zakona.

I dok ce mnogi vlasnici odahnuti stupanjem na snagu ovakvog pravilnika, ostaje upitno na koji ce se nacin rješavati pitanje okucnica istih stambenih zgrada s obzirom na to da pravilnik regulira, navodno, samo etažiranje. Postoji bojazan da ce suvlasnici trebati otkupljivati zemljište, što ih ponovno gura u nemale probleme. Ostaje stoga za vidjeti hoce li novi pravilnik riješiti i ovo goruce pitanje, ili ce suvlasnici zgrada iznova ratovati s birokracijom da bi upisali svoje vlasništvo.


Podijeli: Facebook Twiter