Ukida se nulta stopa PDV-a

Ilustracija (S. M.)
Ilustracija (S. M.)

Sabor je izglasao izmjene Zakona o PDV-u kojima se od 1. siječnja sljedeće godine ukida nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko, knjige, lijekove, ortpedska pomagala i kino-ulaznice, koji će se ubuduće oporezivati stopom od pet posto. Nulte su stope ukinute zbog usklađivanja s direktivom EU koja kao najnižu stopu PDV-a određuje pet posto. Izmjenama se uvodi i snižena stopa PDV-a na plovila za sport i razonodu. Procjena je Vlade da će se ovim izmjenama u državni proračun uliti dodatnih 1,3 milijardi kuna.

Sabornici su izmijenili i Zakon o proračunu kojim se uvodi rok od 45 dana u kojem Vlada može obustaviti izvršavanje pojedinih izdataka ako su nastale nove obveze za proračun ili su se promijenila gospodarska kretanja. Izmijenjen je i Opći porezni zakon po kojemu će neovisno o tome kada je stečena imovina čiji se izvori ne mogu dokazati, porez biti naplativ u razdoblju od šest godina nakon utvrđivanja obveze.

Izmijenjen je i Zakon o USKOK-u, kojim se, među ostalim, katalog kaznenih djela koja spadaju u nadležnost USKOK-a dopunjuje i kaznenim djelom podmićivanja zastupnika koje predviđa novi Kazneni zakon. (Z. C./NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter