Ukida se Dnevnik 3, a vraća emisija poput "Otvorenog"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Programsko vijeće HRT-a ocijenilo je da izvješće o ostvarenju ciljeva i obveza HRT-a iz ugovora s Vladom u 2013. godini pokazuje da HRT u najvećem dijelu ispunjava ugovorom propisane kvantitativne obveze. Ocjena je pozitivna u velikoj mjeri i zato jer se radi o prvom ovakvom izvješću otkada je ugovora između HRT-a i Vlade.

Stoga ne čudi što je u svom mišljenju o izvješću Vijeće navelo i niz prijedloga i sugestija koji bi trebali omogućiti daljnje čim urednije ostvarenje ugovora potpisanog na pet godina. Vijećnici su se na sjednicu održanoj danas založili za što skorije donošenje aneksa ugovora, a sve u cilju ispravljanja uočenih nelogičnosti, poglavito u dijelu koji propisuje kvote i postotke programskog sadržaja.

Najkonkretnija je bila Neda Ritz spomenuvši, između ostalog, česte izmjene urednika i voditelja Dnevnika koje su dovele do gubitka vjerodostojnosti i kvalitete, manjak sportskog programa koji bi se bavio rekreacijskim sportom za sve kategorije društva, malim sportovima, a ne samo profesionalnim, potrebu za inovativnijim sadržajima za djecu i mlade.

Najkritičniji se činio Jozo Barišić, član Vijeća iz redova zaposlenika, koji je konstatirao da uvođenje Informativnog medijskog servisa nije donijelo poboljšanja. Kritizirao je i ukidanje dopisništava te naglasio da jedan čovjek ne može sam biti i urednik, novinar, tonac i štošta drugo. Marina Mučalo opet je zatražila brži, bolji, jači sadržaj na webu HRT-a.

Glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana zasmetao je zaključak Vijeća da unutar HRT-a već dulje vrijeme postoji izrazito loša komunikacija vodstva HRT-a s kreativnim osobljem, a što je vjerojatno posljedica novog organizacijskog ustroja koji, unatoč dvogodišnjim nastojanjima, očito nije zaživio.

Nešto malo iskrenja donijela je zapravo tek rasprava pod točkom razno. Zoran Šangut izrazio je nezadovoljstvo dokumentarnim serijalom "Generali" i zatražio da se ubuduće kod tematiziranja takvih tema da više prostora povjesničarima. Josip Jelić, predsjednik HCK-a, izrazio je nezadovoljstvo medijskom hajkom na Crveni križ u razdoblju od 23. do 27. lipnja.

Izvjesno je da na jesen nećemo na Prvom programu HRT-a gledati Dnevnik 3, ali hoćemo neku novu verziju formata nalik onom što je bilo "Otvoreno". (S. PAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter