Ukida se diskriminacija i nudi optimalno lijecenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi pacijenti koji boluju od neplodnosti imaju pravo na optimalno lijecenje, a to znaci mogucnost primjene svih metoda koje nudi suvremena medicina - temeljna je postavka novog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) koji predlaže Kukuriku Vlada.

Za razliku od Milinovicevog "antibebi" zakona, rješenje koje je pripremilo Ministarstvo zdravlja Rajka Ostojica te ga dalo na javnu raspravu, omogucava pacijentima da biraju postupke koji ce se koristiti u njihovom lijecenju. To ukljucuje i u aktualnom Zakonu "prognanu" metodu zamrzavanja zametaka koja je, pokazuju sva svjetska iskustva, jedina nada za ostvarivanje roditeljstva parovima s najtežim dijagnozama.

Osim optimalnog lijecenja, mogucnosti odabira i dostupnosti svih metoda lijecenja, novi zakon ispunjava još tri kljucna nacela, porucuje ministar Ostojic. Odredbom da se u ženu unose najviše dva zametka smanjuje se rizik višeplodnih trudnoca, cime se poštuje nacelo zdravlja žene i djeteta; ukidanjem ponižavajuceg postupka psihološkog vještacenja pacijenata na MPO-u ukida se diskriminacija koja postoji u sadašnjem Zakonu, a uvrštavanjem predstavnika nevladinih udruga u Nacionalno povjerenstvo uvodi se nacelo participacije svih zainteresiranih dijelova društva.

O novima zakonskim rješenjima raspravljalo se proteklog tjedna na okruglom stolu što su ga organizirale udruge Ženska soba i Roda, a na kojem su sudjelovali strucnjaci za humanu reprodukciju te pacijenti koji se lijece od neplodnosti. (V. ROLLER/NL)


Podijeli: Facebook Twiter