Ukićev Rovinj pod bijelim pokrivačem


U rovinjskom Domu kulture otvorena je izložba fotografija Gordana Ukića. Poznati rovinjski fotograf ovom je prigodom predstavio svoj ciklus iz 2009. godine, kada je okom kamere zabilježio bijelu čaroliju - Rovinj pod snijegom.

Zanimljivost izložbe je i u tome što se datumi poklapaju - snijeg je zabijelio rivu, krovove i brodice 19. prosinca pa je i ova izložba simpatični podsjetnik na čarolije i neobičnosti koje majka priroda tu i tamo poklanja.

I sam autor veli da je tek jedan od Dalmatinaca koji voli snijeg, s naglaskom - kroz prozorsko staklo. Ipak, za bijeli pokrivač veže ga djetinjstvo, kada bi za svakog nevremena nestajalo struje, a obitelj bi se okupljala uz petrolejku. To je ujedno bilo i vrijeme kada su se smijehom punila obiteljska srca, dok je vani snijeg zasipao ulice.

- Srećom, čarolija današnje tehnologije je takva da struje ima gotovo uvijek (ako je platiš) pa je romantiku obiteljskog druženja zamijenio romantični izlazak van. Upravo tog 19. prosinca, izašavši rano ujutro zatekao sam puno mladih obitelji s djecom, puno radosti i smijeha, a sve oko mene dostojanstveno, svečano i tiho. Dogodila se tako romantika i bez petrolejke, objašnjava Ukić, dodavši i da se zbog svog gušta gaženja u čistom, bijelom pokrivaču uputio na ona mjesta za koja je pretpostavljao da će biti netaknuta.

- Zlatni rt bio je jedno takvo mjesto gdje osim mene i prirode nije bilo nikog. Trebalo je samo podesiti ekspoziciju i blendu te uživati u prizorima koji su brzo nestali. Kod nas snijeg kratko traje, a možda i zbog toga naša su čula posebno osjetljiva na ovakve pojave, kaže Gordan Ukić. Izložba se može razgledati do 31. siječnja. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter