Ujesen u istarske škole kreće čak 2.000 prvašića!

Škole na Puljštini lani su upisale 857 prvašića, a ove ih godine očekuju 870 (M. ANGELINI/arhiva)
Škole na Puljštini lani su upisale 857 prvašića, a ove ih godine očekuju 870 (M. ANGELINI/arhiva)

Ove jeseni u istarskim osnovnim školama broj prvašića premašit će brojku od 2.000, što se nije dogodilo već duže od desetljeća! Po podacima iz predupisa, očekivani broj djece u prvim razredima osnovne škole u Istarskoj županiji u školskoj godini 2014./15. trebao bi iznositi 2.005, jer toliko je, naime, školskih obveznika, odnosno mališana koji će napuniti šest godina do 1. travnja ove godine.

Time će prvašića biti 85 više nego lani, čime se nastavlja trend rasta broja učenika u zadnjih nekoliko godina. Ako se tome pribroji i 52 zahtjeva roditelja za prijevremenim upisom djece, prvašića bi bilo čak 2.057. No, kako napominje Marija Ivić-Kačan, voditeljica Odsjeka za prosvjetu pri županijskom Uredu državne uprave, svake godine povjerenstvo za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta predlaže odgodu upisa za 50-ak mališana pa time najvjerojatnije dolazimo ponovno do početnog podatka iz predupisa.

- Vidljiv je konstantan, lagan porast u svakoj novoj generaciji učenika, a po dostupnim podacima iz popisa stanovništva, taj bi se trend trebao nastaviti i sljedećih godina. Zadnja generacija s najmanjim brojem djece je trenutno u četvrtim razredima, u kojima je 1.687 učenika. U trećim razredima je 1.821 učenik, a u drugima sjedi njih 1.897, dok je sada u istarskim osnovnim školama 1.920 prvašića, ističe voditeljica Ivić-Kačan.

Najviše se prvašića očekuje na pulskom području, koje osim gradskih škola u Puli obuhvaća i one od Barbana do Medulina. Ove jeseni bi na Puljštini trebalo biti upisano 870 djece, dok ih je lani 857 krenulo u prvi razred. (M. JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter