Uigrano komorno muziciranje dua Petir-Begović

Duo Petir-Begović
Duo Petir-Begović

U crkvi sv. Franje i u sklopu BaRoMus Festivala održan je koncert Dua Petir-Begović. Za svoje su rovinjsko predstavljanje violinistica Tamara Petir i violončelistica Neva Begović odabrale skladbe J. S. Bacha (Četiri dueta BVW 802 – 805), F. J. Haydna (Duo sonata u D – duru, Hob.VI:D1), Helene Skljarov (Duo za violinu i cello ) i Z. Kodalyja (Duo sonata).

Nastup dviju uigranih komornih glazbenica započeo je novom i vrlo uspjelom kompozicijom hrvatske skladateljice Helene Skljarov, koja je inspiraciju za svoj rad crpila iz glazbe Zoltana Kodalyja, skladatelja čijim je Duom za violinu i violončelo zaokruženo gostovanje dviju umjetnica. Naime, njegov je zahtijevan Duo  napisan prije točno sto godina i u angažiranoj je interpretaciji Petir i Begović zazvučao vrlo zanimljivo. Ponirući duboko u strukturu djela umjetnice su majstorski naglasile skladateljev gust harmonijski slog prožet impresionističkim elementima i mađarskim folklorom. 

Gošće su s velikim angažmanom u tumačenju iznijele ovo djelo širokog izražajnog raspona zadivivši okupljeni auditorij koji je zajedno s umjetnicama uronio u glazbeni svijet velikog mađarskog kompozitora. 

Na programu koncerta bila su i četiri polifono zahtjevna te gusto isprepletena Bachova dueta i trostavačna sonata F. J. Haydna jasnih harmonijskih kontura. Duo Petir-Begović ispraćen je uz veliko odobravanje publike i pozive na bis na kojem su izvele Duo BWV 805 J. S. Bacha. I ovog je puta besplatni koncert za publiku održan uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter