Uigrano i nadahnuto kroz razna stilska razdoblja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kvalitetan koncert klasične glazbe u znaku dobre pripremljenosti, uvježbanosti, uigranosti te zahtjevnog repertoara priredili su brat i sestra Jurić, Fabio i Chiara u petak navečer u pulskoj Zajednici Talijana, a uoči nastupa u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog koji je na rasporedu u ponedjeljak navečer.

Zahtjevan repertoar

Zainteresirana pulska publika vrlo je pažljivo pratila prezentirani repertoar, a budući da je velikom većinom riječ o publici koja redovito prati takve koncerte, zasigurno veseli slušati i vidjeti veliki napredak, pratiti predani rad ove braće, koji nastupaju još od osnovnoškolskih dana. Sada, kada oboje predaju u pulskoj glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova, te kada su i sami uspješni glazbeni pedagozi, njihovi su koncerti još posjećeniji, a zasigurno je ovim glazbenicima dobro došlo „zagrijavanje“ prije Lisinskog uz domaću publiku, koja ih prati već niz godina.

Brahmsova „Sonata za klavir i violončelo u e-molu“, klasik literature ozbiljne glazbe u njihovoj je interpretaciji bila posebno nadahnuta, s pažljivim, odnjegovanim muziciranjem, koje je Fabio potom nastavio u Šabanovom djelu „Lamento per violončelo solo“. Tu je pokazao veliku preciznost i koncentriranost, da bi zadnji dio koncerta, nakon pauze, bio u znaku Šoštakoviča i „Sonate za violončelo i klavir u d-molu“, te dojmljivog kontrapunkta prisutnog kod ovoga autora.

Mladi su glazbenici s posebnim osjećajem pristupili svakom od izvedenih djela, nadahnuto dočaravši posebnosti različitih stilskih razdoblja glazbene literature.

Bogati životopisi

Fabio Jurić rođen je u Puli 1991. godine. Započinje glazbeno obrazovanje u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Puli u klasi prof. Dražena Maretića. Srednju školu nastavlja u Rijeci u klasi prof. Maura Šestana, gdje maturira s odličnim uspjehom 2010. godine. Iste godine upisuje studij violončela smjer orkestralni glazbenik u klasi prof. Xenie Janković na Hochschule für Musik Detmold (Njemačka), gdje je diplomirao 2015. Studij nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Monike Leskovar, a prošle je godine i ovdje diplomirao. Već treću školsku godinu radi u pulskoj glazbenoj školi. Tijekom školovanja više je puta nagrađivan: deset prvih, osam drugih nagrada, kao i mnogobrojna priznanja na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima.

Chiara Jurić rođena je u Puli 1992. gdje započinje, u svojoj šestoj godini, glazbeno obrazovanje, predmet klavir, u klasi prof. Snježane Demarin. Od 2009. nastavlja školovanje u Rječkoj glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u klasi prof. Vladimira Babina. Nakon što je maturirala klavir, 2011. godine je maturirala i flautu u istoj glazbenoj školi, u klasi prof. Paole Radin. Diplomirala je pri Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija 2015. godine. Iste godine upisuje studij usavršavanja također na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija. Radi u pulskoj glazbenoj kao profesorica klavira. Dobitnica je deset nagrada na državnim natjecanjima i tri nagrade na međunarodnim natjecanjima, te mnogobrojnih priznanja. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter