Uigrani glazbenici za zanimljiv repertoar

U Areni se 2008. pratila utakmica Hrvatska - Turska (Arhiva GI)
U Areni se 2008. pratila utakmica Hrvatska - Turska (Arhiva GI)

Kao i svake godine, i ove su se godine krajem lipnja koncertno predstavili članovi Hrvatskog društva glazbenih umjetnika – ogranak Pula, koji su priredili cjelovečernji koncert u crkvi sv. Franje.

Cuiova „Cinq petit duos op. 56 za flautu, violinu i klavir“ poprimila je zanimljiv zvuk u obradi za dvije flaute i klavir koju je učinila Samanta Stell. Uz glasovirsku pratnju Aleksandre Golojka, uigrani duo flautistica – Samanta Stell i Nataša Dragun dočarao je bogatu melodijsku liniju koje ovo djelo donosi.

Pulski pijanist s ljubljanskom adresom Vladimir Mlinarić koji se u manje od dva mjeseca tri puta predstavio u ovoj crkvi, ponovno je nastupio zajedno s baritonom Lucasom Somozom Ostercem, a ovoga su puta na repertoaru bile Tostijeve skladbe „Malia“, „Non t'amo piu'“ i „A vuchella“.

Dvije skladbe dvojice autora koji su povezani nekim životnim okolnostima prilikom svog stvaranja – J. Blechinger i Giulio Smareglia, bili su odabir pijanistice Tatiane Šverko, koja pak u svojim nastupima veliku pozornost daje opusu Antonia Smareglie. No, u posljednje se vrijeme bavi i široj javnosti manje poznatijim Giuliom.

Brat i sestra Jurić – violončelist Fabio i pijanistica Chiara, inače nagrađivani glazbenici te par godina i glazbeni pedagozi u glazbenoj školi, interpretirali su vrlo uigrano Buchov „Kol nidrei“. Sopranistica Mila Soldatić, koja je u posljednje vrijeme prilično uspješna u Italiji, pokazala je svoj moćan glas u izvedbi arije Violette iz Verdijeve opere „La Traviata“ uz glasovirsku pratnju Aleksandre Golojka.

Duo vibrafon – glasovir, odnosno Vedran Vojnić i Elda Krajcar Percan odsvirali su Rosaurov „Concerto for vibraphone and orchestra“, odnosno njegov III. stavak Vivo – Presto, a njihovi su uigrani nastupi neizostavni na tim godišnjim koncertima.

I za kraj uslijedila je Papandopulova skladba „Radničko kolo“ i „Ketuš“ (iz Plesne suite), u interpretaciji Dua Nesactivm koji četveroručno čine pijanistice Aleksandra Golojka i Jadranka Celić Bernaz.

Pokrovitelj koncerta je Grad Pula uz njegovu Turističku zajednicu.

(V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter