Uhvati fažansku čaroliju objektivom kamere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu 15. godišnjice Turističke zajednice Fažana, u tom se nekadašnjem ribarskom mjestu, danas prvenstveno turističkom, pokreće niz projekata kojima se nastoji i dodatno podići kvaliteta destinacije. Jedan od njih je fotografski i videonatječaj na temu "Fažanska čarolija", koji će biti otvoren od 1. lipnja do 31. kolovoza, a najbolji foto i videouradci po izboru stručnog žirija donijet će autorima bogate nagrade - višednevne boravke u turističkim naseljima Bi Village i Pineta te niz drugih.

Kako "on line" raditi sve s turistima

Poziv na sudjelovanje i prepozicije natječaja TZ će objaviti uskoro na svojoj Facebook stranici i na letcima. O tome kao i brojnim drugim projektima bilo je riječi na sastanku općinskog TZ-a kojem se odazvalo čak 115 iznajmljivača privatnog smještaja. Sastanak se, izvijestila nas je direktorica TZ-a Melita Peroković, održao u lokalnoj Zajednici Talijana.

Tom prilikom organizirana je i prezentacija Click edukacijske radionice za iznajmljivače, na kojoj će se iznajmljivači besplatno upoznati s temom online plaćanja, web i online punjenje kapaciteta putem online agencija. Dragan Benčić iz pulske tvrtke Auris Media predstavio je ciklus praktičnog osposobljavanja iznajmljivača u poslovanju s online kanalima prodaje koji će se održati u Fažani. Osposobljavanje sa sastoji od tri dijela - otvaranje računa na jednom ili više kanala prodaje (na kraju programa iznajmljivači će imati vlastiti korisnički račun na najvećim online kanalima s kojih će primati rezervacije), zatim o alatima i postavkama za uspješan i efikasan rad te na koncu o vlastitom webu i prihvatu plaćanja kreditnim karticama. Na osposobljavanje u organizaciji TZ-a prijavilo se 50-ak fažanskih iznajmljivača.

Fažansko pivo, kolač i suveniri

Iznajmljivačima su s ciljem kvalitetnije promocije Fažane kao poklon za goste ponuđeni fažanski suveniri, autentične rukotvorine od maslinovog i drugog drva, keramike i kamena koje izrađuju obitelj Cetina, Saša Matjašić, Adriana Niki i obitelj Belas. Zahvaljujući suradnji TZ-a i Dragice Lukin, predsjednice Udruge slastičara RH, koji su okupili 12 ugostitelja, kreirali su "Fažanski kolač" od bresaka i badema uzgajanih nekada na području Fažane. Uz to, ugostitelj Marino Klarić sastavio je recepturu i za fažansko craft pivo "Marel" koje će se proizvoditi u tri varijante - svjetlo, tamno i crveno. Svi ti domaći specijaliteti bit će promovirani u subotu na manifestaciji "Priče s fažanske rive".

Iznajmljivače je pak o obvezi i postupku plaćanja poreza na uslugu provizije inozemnih agencija informirala Ivana Ajduković Prepušt. Kako je objasnila, ulaskom u Europsku uniju iznajmljivači koji posluju s inozemnim agencijama imaju obavezu plaćanja poreza od 25 posto iznosa provizije hrvatskom Ministarstvu financija. U izlaganju je Ajduković Prepušt objasnila proceduru prijave i plaćanja poreza te pozvala iznajmljivače da se, ukoliko nisu sigurni da li podliježu ovoj zakonskoj obvezi, jave u Turistički ured s potpisanim ugovorima. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter