Uhvaćeni u mrežu "zakona protiv udruga"

Točka susreta - Musicpolis
Točka susreta - Musicpolis

U sklopu Europskog tjedna 2017. koji organizira Europe Direct Informacijski centar Pula, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva organizirala je danas okrugli stol s udrugama o problematikama predfinanciranja i/ili sufinanciranja EU projekata. Očito su mnogi aktivisti i volonteri jedva dočekali da progovore o svim problemima koji ih muče prilikom pokušaja dobivanja novaca iz EU fondova za realizaciju svojih projekata koji su nerijetko od velike važnosti za lokalnu zajednicu.

Dočekali da progovore

Stoga i ne čudi što se na okruglom stolu okupilo 34 predstavnika udruga i organizacija iz Istarske i Primorsko-goranske županije, a njihova pitanja zabilježile su djelatnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije i Zaklade, te na neka od njih pokušale i odgovoriti.

Upraviteljica Zaklade Helga Može Glavan je na samom početku istaknula koliko je važan ovaj okrugli stol kako bi dobili informacije i inpute o iskustvima, a Andrej Pevec prisutnima predstavio postojeće natječaje. Okupljani su pritom mogli čuti da je u planu osnivanje Fonda koji bi financijski pomagao udrugama prilikom kandidiranja i realizacije njihovih projekata, jer mnogi upravo zapnu na predfinanciranju. Sanja Labinjan iz Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove IŽ također je prisutnima predstavila postojeći natječaj za sufinanciranje koji svake godine raspisuje Istarska županija.

Okupljeni su nakon toga međusobno podijeli svoja iskustva s projektima financiranim iz EU fondova, bilo da su uspjeli realizirati svoje projekte ili ne. Organizacije poput udruge Sonitus, Centra za građanske inicijative Poreč, udruge Informo, Zelene Istre ili Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre, već su dobivale sredstva na natječajima za sufinanciranje EU projekata te su se većinom susrele s istim problemima, koje su danas imale prilike istaknuti.

- Projekte možete prijavljivati na natječaje koji imaju različite budžete, ali uglavnom niti jedan natječaj vam ne pokriva stopostotne troškove. Tako je nama za Festival Visualia lani kroz natječaj odobreno 108 tisuća kuna, ali smo još toliko mi sami morali sufinancirati. I tu se obično udruge susreću s prvim problemima pa se razlete na sve strane tražeći partnere u projektu. Lani smo uspjeli snaći, ali ove godine nismo prošli na natječaju iako smo imali partnere iz Portugala, zato što nismo mogli garantirati da ćemo imati ostatak novaca potreban za sufinanciranje, rekao je Marko Bolković, predsjednik udruge Sonitus.

Nejasnoće kriterija

Predstavnici Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama i Centra za inkluziju također su predstavili svoje primjere borbe s pravilima takvih natječaja i ne nalaženja podrške na razini države u kojoj se često određeni natječaji ili čak fondovi koji služe da potpomognu takve kandidature ubrzo gase zbog nedostatka sredstava. Mnogi okupljeni složili su se s potrebama koje su iskazane te potvrdili slična iskustva koja uz spomenuto najčešće uključuju i nejasnoće samih kriterija natječaja ili hrpu papirologije u kojoj se mnogi izgube.

Velika kašnjenja

Osim samog (su)financiranja, na skupu se iskristalizirao problem malog broja natječaja iz kojeg se sufinanciranje može tražiti, a koje je u većini europskih natječaja obavezno. Osim toga, velika kašnjenja provedbenih tijela na nacionalnoj razini, rezultiraju potrebom da udruge (ukoliko to uopće mogu) podižu kredite, zadužuju se ili ostaju bez sredstava za isplaćivanje plaća i ostalih troškova. Iako gradovi i županije također na godišnjoj razini raspisuju natječaje za financiranje raznih projekata udruga, oni imaju svoje termine i ovisni su o donošenju proračuna, što udrugama, kako je istaknuto na okruglom stolu, također ne odgovara. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter