Uhvaceni pljackaši 18 poslovnica za otkup zlata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak 18 oružanih pljacki zlata i novca iz poslovnica za otkup zlata, ukupno teških oko 145 tisuca kuna, riješila je zagrebacka policija u suradnji s kolegama iz Rijeke, Siska, Zadra i Splita.

Naime, u utorak ujutro uhicena su cetvorica mladica - L. P. (20) iz Benkovca, A. S. (22) iz Velike Gorice te D. Š. (23) i Z. O. (29) iz Zagreba, koji su od pocetka listopada do kraja prošle godine pocinili ovu seriju razbojstava.

Na meti im se tako od 7. listopada našlo 14 zagrebackih poslovnica za otkup zlata, mahom onih u vlasništvu tvrtki Auro Domus i Argentum. Uoci Badnjaka opljackali su i jednu poslovnicu u Rijeci, a operirali su i po sisacko-moslavackoj, zadarskoj i splitsko-dalmatinskoj županiji.

U loše ili nikako zašticenim radnjama, u kojima se bez puno price može prodati zlatni nakit i to za pozamašnih 120-130 kuna za gram, kradljivcima posao nije bio težak.

Ponekad po jedan, a ponekad u grupici, banuli bi u poslovnicu te zaprijetili djelatnicama. U nekoliko navrata prijetili su im oružjem - nožem ili pištoljem, a bilo je i slucajeva kada bi i samo oštra rijec bila dovoljna.

Kada bi dobili traženi plijen, svoje su žrtve vezali plasticnim vezicama i tako si kupovali vrijeme za bijeg. Dok su se djelatnice uspjele osloboditi i pozvati policiju, vec bi bili dovoljno daleko. Uslijedilo je žurno zvanje drugih otkupljivaca zlata, cije su kontakte pronalazili u Plavom oglasniku i ostalim oglasnicima.

Tako zaradeni novac trošili su mahom na drogu jer su sva cetvorica, kako doznajemo, ovisnici. Posao policiji na kraju je olakšala cinjenica da su pljackaši prepoznati. Naime, sva cetvorica imaju podeblje lopovske dosjee, a u razbojnicke pohode uglavnom su kretali nemaskirani.

Iako je nesumnjivo rijec o velikom policijskom uspjehu, samo u Zagrebu još je veliki broj ovakvih oružanih prepada ostao neriješen. Naime, od rujna se, prema rijecima Krešimira Antolica, nacelnika Odjela opceg kriminaliteta PU zagrebacke, na podrucju grada na meti razbojnika našlo ukupno 30 poslovnica za otkup zlata, dok su tri lopovi pokušali opljackati. (A. RAIC-KNEŽEVIC/Novi list)

Auro Domus na pulskoj Punti opljackan dvaput u mjesec dana

Auro Domus ima nekoliko svojih poslovnica i u Puli, a ona u Ulici Starih statuta na Punti opljackana je vec dvaput. Na meti razbojnika prvi se puta našla 4. studenoga, kada je maskirani i naoružani muškarac u vecernjim satima pištoljem zaprijetio 37-godišnjoj djelatnici iz Slavonskog Broda te pobjegao sa zlatom i srebrom koje mu je predala.

Policija je nakon razbojstva objavila da je radnju opljackao muškarac u dobi od oko 50 godina, krupnije grade.

Nešto više od mjesec dana kasnije, 8. prosinca oko 18 sati, istu je poslovnicu opljackao mršav muškarac u 40-im godinama. Pljackaš je prijetio oružjem 23-godišnjoj djelatnici poslovnice, pokupio novac i zlato i nestao u mraku.

Zadnji incident u Auro Domusu u Puli, ovaj put u Ulici Matka Laginje, dogodio se 29. prosinca oko 19.30 sati. Policija još istražuje je li posrijedi bio pokušaj pljacke ili nešto drugo buduci da djelatnica Auro Domusa u poslovnicu nije pustila osobu koja joj se ucinila sumnjivom.

Naime, vrata poslovnice bila su zakljucana tijekom radnog vremena upravo da bi se sprijecile moguce pljacke. (S. PERŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter