Uhvaćen južnokorejski vojnik, ubojica petorice kolega

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kriza s mladim južnokorejskim vojnim novakom, koji je ubio petoricu svojih kolega, okončana je u ponedjeljak kada se vojnik sam ranio, što je izazvalo ponovnu raspravu o obveznom služenju vojnog roka u toj zemlji.

Južnokorejski vojnici okružili su 22-godišnjeg novaka u gustoj šumi u blizini jednog gradića u okrugu Goseong, planinskom području na istočnoj obali poluotoka u blizini Sjeverne Koreje. Nakon 24-satne krize i unatoč preklinjanju njegova oca da se preda, novak se sam upucao i prebačen je u vojnu bolnicu.

Vojnik, narednik Lim, bacio je u subotu navečer granatu i otvorio vatru u svojoj vojnoj ispostavi u tom području, ubivši petoricu članova svoje postrojbe i ozlijedivši još sedmoricu. Potom je pobjegao ponijevši sa sobom oružje, streljivo i granatu.

Njegovi nadređeni kažu da je bio povučen i da su postojale dvojbe u pogledu njegova psihološkog zdravlja, ali je ocijenjeno da je sposoban za službu nakon što je u studenome prošao testiranja.

Velik broj južnokorejskih novaka pod nadzorom je zbog mogućih stegovnih ili psiholoških problema. U Limovoj postrojbi pod nadzorom je bilo oko 800 vojnika (devet posto), a on je bio jedan od njih. (Hina)  
 


Podijeli: Facebook Twiter