Uhuru Kenyatta prisegnuo kao kenijski predsjednik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uhuru Kenyatta, kojega je Međunarodni kazneni sud optužio za zločine protiv čovječnosti, prisegnuo je danas kao četvrti kenijski predsjednik na svečanosti na stadionu petnaestak kilometara udaljenom od Nairobija.

"Ja, Uhuru Kenyatta, svjestan težine odgovornosti koju preuzimam kao predsjednik Republike Kenije, prisežem na odanost i vjernost Republici Keniji", rekao je Kenyatta uz klicanje oko 60.000 njegovih pristaša na stadionu. Novi predsjednik je pritom obećao da će "štititi i jamčiti poštovanje suvereniteta, časti i dostojanstva kenijskog naroda". Biblija na koju je položio desnu ruku ista je ona iz 1964. na koju je u prigodi svečanog preuzimanja dužnosti prisegnuo njegov otac Jomo Kenyatta, prvi kenijski predsjednik, pošto je godinu ranije zemlja stekla neovisnost. William Ruto s njegove liste, također optužen na ICC-u, prisegnuo je nakon Kenyatte za potpredsjednika. Svečanost je često prekidalo klicanje mnoštva.

Kenyatta (51) je najmlađi kenijski predsjednik i prvi optuženik ICC-a koji je izabran na predsjedničku dužnost. Kenyatta je zatim iz ruku predsjednika na odlasku Mwaija Kibakija (81) primio znakove vlasti, ustav i sablju kao zapovjednik kenijskih oružanih snaga. Na svečanost je došlo petnaestak predsjednika afričkih država i vlada, ali nijedan zapadni čelnik. Zemlje Europske unije i Sjedinjene Države koje su već upozorile da će veze s čelnikom kenijske izvršne vlasti ograničiti na "nužne kontakte", trebali su zastupati njihovi veleposlanici. Ugandski predsjednik Yoweri Museveni optužio je ICC da koristi "ucjenu" kako bi utjecao na kenijske predsjedničke izbore. "Čestitam kenijskim biračima na odbijanju ucjene Međuanrodnog kaznenog suda", rekao je Museveni u govoru na svečanosti inauguracije Kenyatte.

ICC sumnja da su Kenyatta i Ruto sudjelovali u organiziranju nasilja kojim su se završili prošli predsjedničkih izbori 2007., najgori u povijesti zemlje, u kojima je poginulo više od tisuću ljudi. Kenyattinom prisegom završio se izborni proces obilježen strahom od opetovanja nasilja iz 2007. koje je trajno obilježilo zemlju. Izbori su se na koncu završili bez većeg izgreda, premda je premijer na odlasku i gubitnik izbora Raila Odinga osporio rezultate izbora na sudu. Vrhovni sud je na koncu odbio žalbu potonjeg. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter