Uhiceno više od 700 prosvjednika s Wall Streeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policija je New Yorku u subotu navecer ponovo otvorila Bruklinski most nakon što je uhiceno i privedeno više od 700 aktivista pokreta "Okupirajte Wall Street", koji su zaustavili promet i blokirali pristup mostu.

Policija je reagirala kad se velika skupina aktivista, koji vec drugi tjedan prosvjeduju zbog nezajažljivosti multinacionalnih kompanija i financijskih institucija, koje simbolizira Wall Street, odvojila od ostalih i s pješackih plocnika rasporedila po kolnickim trakama na mostu, blokirajuci tako promet.

"Izdano je više od 700 prekršajnih prijava sudionicima prosvjeda na Bruklinskom mostu danas navecer, nakon što ih je policija više puta upozorila da ostanu na plocniku rezerviranom za pješake jer ce, budu li okupirali kolnike, biti uhiceni", rekao je glasnogovornik policije. Prekid prometa na Bruklinskom mostu trajao je nekoliko sati.

Aktivisti pokreta "Okupirajte Wall Street" vec dva tjedna prosvjeduju protiv siromaštva i socijalne nejednakosti, visoke nezaposlenosti i svih oblika diskriminacije, globalnog zagrijavanja i genetski modificirane hrane, a financijsko-burzovni centar na Wall Streetu simbol je interesa protiv kojih se bore.

Nekoliko puta su se vec sukobili s policijom koju optužuju za pretjerane reakcije. Pokušali su postaviti šatore na Wall Streetu i "utvrditi" se u prosvjednim kampovima, ali je to policija zabranila, nakon cega su organizirali prosvjedne mimohode po Donjem Manhattanu, oko cetvrti Wall Streeta i kljucne prometne poveznice grada New Yorka, Bruklinskog mosta.

Poznati lijevo liberalni intelektualci i umjetnici, poput filmaša Michaela Moorea i glumice Susan Sarandon, vec su dali javnu potporu pokretu, a svoju solidarnost s prosvjednicima deklarirali su vec i neki sindikati poput Ujedinjene federacije nastavnika ili lokalnog Sindikata transportnih radnika 100 koji broji cetrdesetak tisuca clanova.

Slicni prosvjedi pocinju se organizirati i u drugim velikim gradovima Sjedinjenih Država, medu kojima Bostonu, Chicagu i San Franciscu.


Podijeli: Facebook Twiter