Uhićeno 13 gruzijskih mafijaških šefova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osamnaest članova gruzijske mafijaške skupine, među kojima trinaest šefova, koji govore ruski, uhićeno je diljem Europe, priopćio je u srijedu europski ured policije Europola.

"Ovo je jedan od najtežih udaraca na klanove koje kontrolira ta elita rusofonskog krim miljea", ističe Europol u priopćenju. Uhićenja su se dogodila u Italiji, Češkoj, Francuskoj, Madžarskoj i Portugalu u utorak ujutro, ističe Europol, dodajući da su nakon osamnaestomjesečne istrage u više zemalja zaplijenjeni droga, oružje i 100.000 eura gotova novca.

Od osamnaestorice osumnjičenika, pripadnika gruzijskog klana Kutaisi, trinaestorica su visokorangirani šefovi poznati kao "vori v zakone" ("lopovi u zakonu"), koji su nazvani tako jer imaju svoj kodeks časti. Poznati su po slikovitim tetovažama. Oni kontroliraju i upravljaju kriminalnom djelatnošću klana.

"Ovo je prvi put da je istodobno uhićen tako velik broj 'lopova u zakonu'", rekao je Europol. Ove gruzijske kriminalne skupine nerijetko su dobro organizirane, s izraženom hijerarhijom. Prvo su se učvrstile u Španjolskoj, odakle su se proširile po cijeloj zapadnoj Europi kamo šalju svoje ljude a raspolažu mrežom koja nadzire "pijune" zadužene za krađu automobila i drugoga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter