Uhicenja zbog paljenja veleposlanstva SAD-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanska policija u utorak je pocela akciju uhicenja 14 osoba osumnjicenjih za paljenje veleposlanstva Sjedinjenih Država u Beogradu 21. veljace 2008. nakon mitinga ''Kosovo je Srbija'', održanog u središtu glavnog srbijanskog grada cetiri dana nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost.

Do sada je, kako izvješcuju beogradski mediji, uhiceno šest osoba, pri cemu je sedmero osumnjicenih iz Novog Sada, a preostalih sedam iz Beograda i Panceva. Osumnjiceni za paljenje americkog veleposlanstva terete se za kazneno djelo protiv opce sigurnosti.

Akcija se odnosi na osobe za koje se sumnja da su izravno sudjelovale u paljenju veleposlanstva, a medu njima su pripadnici navijackih skupina koji su vec od prije policiji poznati po sudjelovanju u izgredima na sportskim dogadajima.

Americko je veleposlanstvo, prenose mediji, u priopcenju pozdravilo uhicenja, istaknuvši kako je važno da uz pocinitelje takoder budu kažnjeni "i oni u vlasti koji su zapovijedili ili na drugi nacin poduprli ovo necuveno kršenje domaceg i medunarodnog prava".

Pozivajuci se na neimenovani izvor blizak pretkaznenom postupku, beogradski dnevnik Blic u kolovozu 2011. prenio je da je policija identificirala 50 izgrednika koji su napali zgrade veleposlanstava Hrvatske, SAD-a, Njemacke, Velike Britanije i Turske te da se ocekuje da državno odvjetništvo uskoro podnese zahtjev za provedbu istrage protiv osumnjicene skupine izgrednika.

Po rijecima toga izvora, rijec je uglavnom o pripadnicima navijackih skupina Crvene zvezde i Partizana.


Podijeli: Facebook Twiter