Uhicenja zbog afere Daimler

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog povezanosti s aferom Daimler u utorak su uhiceni suvlasnici tvrtke IM Metal iz Ozlja Ivan Žapcic i Marko Vukovic te inženjer Tomica Godec, potvrdio je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

Borovec je rekao da ih se sumnjici za povezanost s aferom Daimler, odnosno davanjem mita za nabavu više od 200 vatrogasnih vozila.

Borovec nije želio reci gdje su uhiceni i koja im se tocno kaznena djela stavljaju na teret. Otkrio je tek da je rijec o slucaju koji nije u nadležnosti USKOK-a pa ce se voditi po odredbama starog Zakona o kaznenom postupku.

Afera Daimler pocela se spominjati nakon što je u Americi otkriveno da je ta tvrtka platila više od 100 milijuna dolara mita dužnosnicima u raznim državama, medu kojima je navodno i Hrvatska.

Hrvatski dio afere odnosio se na nabavku vatrogasnih vozila, a prema pisanju medija isplaceno je oko cetiri milijuna eura mita. Ugovor s Daimlerom sklopljen je u vrijeme dok je ministar unutarnjih poslova bio Šime Lucin, a prema tvrdnjama americkih tužitelja mito je za kupnju vatrogasnih vozila isplacivano od 2003. do 2007.

Žapcic i Vukovic suvlasnici su tvrtke IM Metal koja je osim u poslu s vatrogasnim vozilima postala poznata i po proizvodnji oružja.


Podijeli: Facebook Twiter