Uhiceni zbog planiranja teroristickih napada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americke savezne vlasti uhitile su u utorak cetiri muškarca iz Georgie osumnjicena da su se udružila da bi nabavila eksploziv i proizvela smrtonosni biološki otrov kojim bi napali gradane i vladine dužnosnike SAD-a.

Ministarstvo pravosuda izvijestilo je da su uhiceni pripadnici lokalne militantne skupine koji su planirali kupiti ricin da bi ga iskoristili u napadima.

Državna tužiteljica za sjeverni dio Georgie Sally Quillian Yates izjavila je da su napadaci optuženi za planiranje napada na sugradane i vlast.

"Dok je vecina usredotocena na prijetnje stranih nasilnih ekstremista, ovaj slucaj pokazuje da moramo biti oprezni i u zaštiti države od gradana unutar naših granica koji prijete zajednickoj sigurnosti", dodala je tužiteljica.

Najmladi od cetvorice uhicenih, Ray H. Adams, ima 65 godina, a najstariji Frederick Thomas, 73. Ostala dvojica Dan Roberts i Samuel J. Crump imaju 67, odnosno 68 godina.

Uhiceni su se, prema tvrdnjama tužiteljstva, poceli sastajati još u ožujku da bi isplanirali realizirati svoje zlocinacke planove, medu kojima i ubojstva. Kao mete planiranih napada navode se zgrade lokalne policije i saveznih vlasti te neke agencije za zapošljavanje.

No, njihove je sastanke pratio prikriveni agent FBI-a s kojim su se dvojica uhicenika dogovarali o nabavi eksploziva i dijelova za izradu oružja, izvijestilo je tužiteljstvo.


Podijeli: Facebook Twiter