Uhićeni vatikanski svećenik vodio luksuzan život

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoč tomu što se otprije znalo da monsinjor Nunzio Scarano voli luksuzan život, policajci su, kako prenose agencije, bili iznenađeni zatečenim nakon što ih je jedne siječanjske večeri pozvao kako bi prijavio provalu u stan.

Scaranov stan, smješten u jednom od najelitnijih dijelova Salerna, bio je iznimno velik, s freskama i hodnicima podijeljenim kolonadama. "Upitali smo se na koji je način došao u posjed ovoga stana i odakle mu ovoliko skupih umjetničkih djela", rekao je viši istražitelj za Reuters koji je želio ostati anoniman. Istraga je pokazala da se vrijednost Scaranove imovine procjenjuje na oko šest milijuna eura.

Među umjetninama je šest djela Giorgia de Chirica, jedna slika Renata Guttusa, jedna koja se pripisuje Chagallu te brojna umjetnička djela vjerske tematike.

Nunzio Scarano je, uz tajnog agenta Giovannija Marije Zita i brokera Giovannija Carenzija, osumnjičen za pokušaj ilegalnog prebacivanja 20 milijuna eura iz Švicarske u Italiju. 61-godišinji Scarano koji radi u vatikanskoj financijskoj administraciji APSA uhićen je pod sumnjom za korupciju i prijevaru, a još prije mjesec dana smijenjen je sa svog radnog mjesta zbog rezultata istrage.

Papa Franjo naredio je pokretanje istrage o poslovanju Vatikanske banke IOR u svjetlu brojnih skandala koji je potresaju. Svećenik Scarano je pod istragom talijanske policije zbog niza sumnjivih transakcija, među kojima je i pranje novca niza čekova opisanih kao crkvene donacije.

On je preko svojeg odvjetnika policiji rekao kako su sva umjetnička djela, stan i novac na bankovnim računima, uključujući i dva u Vatikanskoj banci - donacije te da nije napravio ništa pogrešno. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter