Uhiceni ?uro Brodarac i Vladimir Milankovic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ratni nacelnik Policijske uprave sisacko-moslavacke ?uro Brodarac i tadašnji zapovjednik sisacke jedinice specijalne policije Vlado Milankovic uhiceni su rano ujutro pod sumnjom za ratni zlocin protiv srpskih civila sa sisackog podrucja.

Brodarca i Milankovica sumnjici se da su zapovjedno odgovorni za zlocine nad civilima srpske nacionalnosti koji su se na sisackom podrucju dogadali tijekom 1991. i 1992. godine. Prema procjenama nevladinih udruga, broj nestalih i ubijenih srpskih civila sa sisackog podrucja tih godina premašio i nekoliko stotina.

Dio nestalih zlostavljan je u ljecilištu Jodno, barakama ORA-e, barutani i domu na Odri, a neki su bili spaljivani u pecima željezare Sisak ili bacani u Savu. Brodarca i Milankovica navodno se tereti za smrti desetak civilnih osoba, uglavnom uglednijih sisackih Srba.

Milankovic je, kako se neslužbeno doznaje, uhicen u Sisku, a Brodarac u vikendici kraj Zadra. Iako je malo vjerojatno da ce nakon 20 godina biti pronadeni ikakvi dokazi kod njih, policija je od suda dobila nalog i da im pretraži domove. Nakon pretrage bit ce prebaceni u Osijek, jer istražne radnje protiv njih vodi osjecko Županijsko državno odvjetništvo.

?uro Brodarac danas je predsjednik savjeta Hrvatskog centra za razminiranje. Vlado Milankovic je iz policije otišao u privatni sektor, gdje je radio u Atlas osiguranju i zaštitarskoj tvrtki Bilic-Eric, a povezivalo ga se i s Miloradom Ulemekom Legijom, kojeg je navodno ugošcivao i kojem je navodno osigurao hrvatske dokumente.

Optužbe za ratne zlocine Brodarac je ranije u medijima odbacivao, tvrdeci da u Sisku nije bilo masovnih ubojstava Srba, niti zataškavanja, te da je sisacka policija dok joj je on bio na celu registrirala 23 ubojstva srpskih civila za koje je podnijela prijave protiv nepoznatih pocinitelja. Poput Brodarca, Milankovic je takoder bio ogorcen na optužbe da je odgovoran za ratne zlocine.


Podijeli: Facebook Twiter