Uhiceni napadaci na Miljuša i Galinca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripadnici antiteroristicke jedinice Lucko uhitili su danas u Zagrebu cetvoricu muškaraca zbog sumnje da su sudjelovali u premlacivanju novinara i urednika Dušana Miljuša, kao i u napadu na poduzetnika Josipa Galinca. Službeni izvori zasad šute o akciji specijalne policije. Kriminalisticka obrada je u završnoj fazi, nakon što je trajala dvije i pol godine, a slucaj je osjetljiv i zbog interesa Europske unije, tako da se ni policija ni tužitelji ne žele istrcati, da se ne bi ispostavilo da nije prikupljeno dovoljno dokaza za procesuiranje uhicenika.

Osim što je obrada napada na Miljuša trajala više od dvije i pol godine, ušla je i u "non-paper" Europske unije o Hrvatskoj te je citava istraga s posebnom pažnjom promatrana iz Bruxellesa. Miljušev slucaj bio je poseban i zbog još jedne cinjenice: policija je ponudila 100 tisuca kuna za odavanje informacija koje bi dovele do otkrivanja pocinitelja, a cak su i neke medijske organizacije nudile novac za vrijedne podatke. Zasad nije poznato je li uhicenje rezultat ponudenih nagrada.

Akcija ATJ Lucko zapocela je danas ujutro nakon što je USKOK izdao nalog za uhicenjem cetiri osobe i pretragu njihovih domova. U to je vrijeme ubijen i zaštitar Sokol Marica u pljacki banke pa su mnogi brojne službenike specijalne policije dovodili u vezu s tim dogadajem. Medutim, MUP je odlucio na uhicenje poslati specijalnu policiju jer se dio uhicenih dovodi u vezu s organiziranim kriminalom.



Tijekom dana policija je provodila kriminalisticku obradu nad osumnjicenicima. Hoce li im se na popisu uhicenih pridružiti više ljudi i hoce li uopce itko završiti s kaznenom prijavom, još se ne zna. Najmanje jedan osumnjicenik uhicen je u Knežiji, kvartu koji je postao poznat kao "sjedište" navodne zlocinacke organizacije kojoj se sudilo pocetkom ovog tisucljeca.

Odmah nakon premlacivanja Miljuša, koje su mediji žestoko osudili, policija je navodila da ce sve brzo riješiti. No, od najava na kraju nije bilo ništa, prolazili su dani, mjeseci i godine, mijenjali su se ministri i ravnatelji policije, a stav je stalno bio jednak - slucaj "Miljuš" samo što nije riješen. U meduvremenu je 17. rujna, usred bijela dana, pretucen i Josip Galinec, suvlasnik Industrogradnje. Za taj "posao" se od pocetka sumnjalo da ga je obavila slicna ekipa kao i u slucaju "Miljuš".

U jednom trenutku su stigle i informacije da u policiji znaju tko je pocinitelj, ali da zasad nema dokaza za finaliziranje uhicenja. Novi list je pak pisao o tome da Središnja obavještajna agencija ima zabilješku o sastanku kriminalnih skupina na kojoj se dogovaralo premlacivanje Dušana Miljuša. Tijekom potrage duže od dvije godine, policija je obavila stotine razgovora s osobama iz Zagreba koje se povezuje s organiziranim kriminalom, tako da se spis gotovo može nazvati "tko je tko u zagrebackom podzemlju".


Podijeli: Facebook Twiter