Uhiceni Marinac i celnik City Expressa Vidic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebacki Županijski sud danas je odredio jednomjesecni istražni zatvor za bivše celnike Podravke Darka Marinca i Sašu Romca te osnivaca tvrtke City Express Borisa Vidica protiv kojih je USKOK danas pokrenuo istragu tereteci ih zbog primanja mita i pomaganja u primanju mita.

Sudac istrage Ratko Šcekic zatvor im je odredio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, rekao je Hini odvjetnik Gordan Preglej koji zajedno s Veljkom Miljevicem brani Vidica.

Dodao je da je sudac suzio prijedlog popis svjedoka koji je predložio USKOK tako da ce u istrazi biti ispitano desetak svjedoka.

USKOK sumnja da su Marinac kao predsjednik Uprave Podravke i Romac kao clan Uprave od svibnja do listopada 2007. u Zagrebu i Varaždinu tražili od direktora i vecinskog vlasnika jedne tvrtke da im plati 17 milijuna kuna kako bi nastavili poslovnu suradnju u projektu stjecanja vecinskog udjela u Podravci koju su zapoceli 2006., izvijestio je USKOK, navodeci samo dob osumnjicenika.

Oni su nastavak poslovne suradnje uvjetovali bez znanja i odluka Uprave i Nadzornog odbora Podravke, a prema nepotvrdenim informacijama novac su navodno tražili od predsjednika uprave Fima grupe Milana Horvata.

Horvat je pristao platiti traženi iznos jer je ocekivao dobar poslovni i financijski uspjeh. Placenje je prema Romcevoj uputi ostvareno podsredstvom Vidica koji je za sebe zadržao dva milijuna kuna.

Naime, temeljem sklopljenih fiktivnih ugovora Vidicu je 21. kolovoza na racun uplaceno 17 milijuna kuna nakon cega je 15 milijuna predao Marincu i Romcu, dok je ostatak kao nagradu zadržao za sebe.

Marinac i Romac nakon toga su nastavili suradivati s Milanom Horvatom.

Sva trojica su, inace, otprije optuženi u slucaju Spice, zajedno s bivšim potpredsjednikom vlade Damirom Polancecom i još nekolicinom. Sudenje u tom slucaju vec se nekoliko mjeseci vodi na zagrebackom Županijskom sudu, a iduci tjedan ocekuju se iskazi prvih svjedoka o slucaju u kojemu su optuženici navodno Podravkinim novcem pokušali preuzeti tu tvrtku i pritom je oštetili za 400 milijuna kuna.

Bivši predsjednik uprave i nadzornog odbora Podravke Darko Marinac u svibnju ove godine osloboden je optužaba za nesavjesno poslovanje i zlouporabu položaja i ovlasti u slucaju Sloga.

Boris Vidic je u hrvatskoj poslovnoj javnosti najpoznatiji kao osnivac, negdašnji predsjednik uprave i suvlasnik City Expressa. Tu kurirsku tvrtku osnovao je 1997., a 2008. u suvlasništvo City Expressa ušle su Digitel komunikacije, s 25 posto udjela. U svibnju ove godine Vidic i suvlasnici tvrtku su prodali americkom private equity fondu Bancroft za 40 milijuna eura.


Podijeli: Facebook Twiter