Uhićeni farmaceuti, 350 liječnika pod istragom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Jutros me je nazvao Mladen Bajić i izvijestio da je otpočela akcija", potvrdio je ministar zdravlja Rajko Ostojić u Splitu informaciju da je cijela uprava tvrtke Farmal iz Ludbrega, koja je dio njemačke farmaceutske kompanije Drmapharm, uhićena je radi davanja mita liječnicima opće prakse diljem Hrvatske kako bi propisivali lijekove iz njihovih pogona.

U do sada najvećoj akciji u farmaceutskoj industriji nazvanoj Hipokrat, prema podacima Slobodne Dalmacije, osim uprave, uhićeni su i svi terenski djelatnici tvrtke Farmal, njih 27. Svi se terete radi udruživanja radi počinjenja kaznenog djela.

Ministar nije želio otkrivati detalje akcije jer je riječ o uskočkom predmetu, no kazao je kao je ukupno istragom obuhvaćeno 350 liječinika. 

- Ovo je dobar dan za cijelo hrvatsko društvo jer je borba protiv korupcije naš krucijalni interes, ne samo u zdravstvenom, već u svim sustavima naše države, kazao je minsitar, dodajući kako je praksa da je korupcija postala "društveno prihvatljivo ponašanje" nedopustiva te da on osobno misli da je to karakterna, a ne profesionalna osobina. 

- Bilo kakav oblik korupcije u zdravstvu neću tolerirati, niti ću imati razumijevanja za one koji javni interes koriste za osobne probitke. Takvi nanose veliku štetu struci i ruše povjerenje u zdravstveni sustav, tvrdi ministar, koji se osvrnuo i na naziv akcije - Hipokrat - naglašavajući da je riječ o paradoksu jer su se ti ljudi, liječnici, obvezali poštivati visoke etičke i moralne standarde. 

- Svaki uloženi euro u borbi protiv korupcije u zdravstvu, rezultira uštedom od čak osam eura, citirao je ministar podatak iz zdravstvene strategije. 

Istraga koja je razultirala akcijom "Hipokrat" trajala je tri mjeseca i pokazala da su stotine liječnika obiteljske medicine diljem Hrvatske godinama primali mito kako bi propisivali lijekove ove tvrtke i tako joj podizali promet. (Hina, NL)

Rješavati korupciju u zdravstvu

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Đula Rušinović-Sunara izrazila je danas zadovoljstvo da se korupcija u zdravstvenom sustavu počinje otkrivati, bilo da je riječ o malim ili većim iznosima.

»Želimo da se svaka od takvih afera otkrije jer znamo da mnogo toga odnosi novac iz sustava zdravstva upravo ovakvim koruptivnim radnjama povezanim s nepotrebnim ili slabo potrebnim lijekovima«, kazala je Rušinović-Sunara komentirajući za Hinu današnju USKOK-ovu antikorupcijsku akciju u zdravstvenom sustavu.

»Ako želimo rješavati korupciju u zdravstvu omogućimo zaštitu prava pacijenata da se čovjek ne boji to prijaviti«, rekla je Rušinović-Sunara.

Dodala je kako smatra da se nešto ipak postiglo i da akcije očigledno kreću. (Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter