Uhićeni članovi Greenpeacea prebačeni St. Peterburg

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlak iz Murmanska s trideset aktivista skupine za zaštitu okoliša Greenpeace, zadržanih nakon prosvjedne akcije na ruskoj naftnoj platformi na Arktiku, stigao je u utorak u Sankt Peterburg, objavio je Greenpeace.

"Vlak je stigao. Masa novinara je na kolodvoru", napisao je Greenpeace na svojoj Twitter stranici. Vlak je stigao na kolodvor Ladogski oko podneva po lokalnom vremenu, a zadnji vagon je odvojen od kompozicije i nalazi se na izoliranom dijelu kolodvora gdje novinarima nije dozvoljen pristup.

U rujnu je uhićeno 30 članova posade broda Artic Sunrise, koji pripada Greenpeaceu, iz 18 različitih zemalja i privremeno su zadržani u Murmansku na sjeverozapadu Rusije, nakon što ih je nekoliko vodilo akciju na jednoj platformi Gazproma u Barentsovom moru u želji da ukažu na ekološke opasnosti povezane s crpljenjem nafte u tom području.

Oni su u ponedjeljak vlakom krenuli iz Murmanska u Sankt Peterburg. Odgovarat će na optužbe za piratstvo (mogućnost 15-godišnje kazne zatvora) i huliganizam (7 godina). Prva optužba bi trebala biti zanemarena i prepustiti mjesto za drugu, ali direktor Greenpeacea tvrdi da su obje optužbe na snazi.

Rusija je do sada odbijala osloboditi aktiviste i nije se obazirala na prosvjede u svijetu i zahtjeve raznih zemalja. Međunarodni sud za prava mora treba obznaniti svoju odluku 22. studenoga na traženje Nizozemske, koja traži oslobađanje posade. Toj pravosudnoj instanci Ujedinjenih naroda obratila se Nizozemska jer je brod Arctic Sunrise plovio pod njezinom zastavom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter