Uhiceni bombaši iz Ikee

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poljska policija je u subotu potvrdila da su u Poljskoj uhicene dvije osobe osumnjicene za nedavne bombaške napade diljem Europe na trgovine Ikee, švedskog lanca za prodaju pokucstva.

"Policajci iz središnjeg istražnog ureda (CBS) uhitili su dvojicu muškaraca odgovornih za niz eksplozija u Europi. Time su od Ikee htjeli iznuditi otkupninu od 6 milijuna eura", priopcili su iz policije.

Dvojica muškaraca, Adam K. i Mikolaj G., kojima je 39 godina, uhiceni su na sjeverozapadu Poljske.

"Adam K. je prije radio kao menadžer u više velikih poduzeca. Jako dobro govori cetiri strana jezika i posjeduje veliko strucno i informaticko znanje. Njegov ortak Mikolaj G. ima policijski dosje zbog umiješanosti u preprodaju droge", dodaje policija na internetskoj stranici.

Bombe manje snage opremljene satnim mehanizmima eksplodirale su 30. svibnja u trgovinama Ikee u Belgiji, Francuskoj i Nizozemskoj. U eksploziji na odjelu kuhinjskog pokucstva u jednoj trgovini toga lanca u Dresdenu u Njemackoj 10. lipnja ozlijedene su dvije osobe.

Naposljetku, 2. rujna policija je evakuirala dvije Ikeine zgrade u Pragu nakon što je deaktivirala pošiljku s eksplozivom u blizini jedne od tih zgrada.

"Istraga o svim tim izgredima vodila se u pocetku posebno u svakoj zemlji. Informacije koje je prikupio CBS omogucile su poslije da se utvrdi da krivci žive u Poljskoj i odatle šalju svoje zahtjeve za otkupninu na raznim jezicima", priopcila je poljska policija.

Dvojica uhicenih muškaraca su optužena za ugrožavanje života i zdravlja veceg broja ljudi, za što mogu dobiti do deset godina zatvora.


Podijeli: Facebook Twiter