Uhicena Sanaderova PR agentica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osnivacica Fimi-medije Nevenka Jurak privedena je u utorak u prostorije USKOK-a u Gajevoj ulici u Zagrebu uz kaznenu prijavu za zloporabu položaja i ovlasti i udruživanje radi pocinjenje kaznenog djela. Osim nje, uhicen je i Bojan D. iz Zagreba, vlasnik privatne tvrtke, a prijavljena je još i Anita L. iz Fimi-medije. Na teret im se stavlja da su naplacivali fiktivne racune za nepostojece usluge te da su novac - najmanje 16.536.737 kuna - zadržali za sebe.

Policija je Nevenku Jurak uhitila u ponedjeljak ujutro u 10.30 sati u Splitu, a u utorak u 10.30 sati, nakon dovršetka kriminalistickog istraživanja, priveli su je u sjedište USKOK-a uz kaznenu prijavu. Premda su mediji navodili da su u vezi istih optužbi bili privedena i dva direktora državnih poduzeca, odvjetnik Nevenke Jurak Krešimir Vilajtovic to opovrgava.

Policija šuti

"Ne radi se o javnim i državnim i poduzeca, inkriminacije su vezane uz tri privatne tvrtke", kazao je Vilajtovic. Nije htio reci o cemu se radi, a izvori USKOK-a i policije odlucili su šutjeti.

Nakon što je iznijela obranu, Jurak je odreden jednodnevni državnoodvjetnicki pritvor dok se ne sastavi istražni nalog. Za srijedu je zakazano rocište na Županijskom sudu u Zagrebu, na kojem ce istražni sudac odluciti hoce li je zadržati u istražnom zatvoru.

Ime Nevenke Jurak postalo je poznato javnosti pocetkom ove godine, nakon što je Damir Mihanovic iz Croatia osiguranja progovorio o sastanku u Banskim dvorima iz proljeca 2007. na kojem su direktori 20-ak državnih poduzeca dobili sugestiju da marketinške poslove povjere tvrtki Fimi-medija.

Dio novca u HDZ-u?

Na sastanku je, navodno, bio i šef carinske uprave Mladen Barišic, bliski prijatelj Nevenke Jurak, a dio novca se, prema nagadanjima, odlijevao u HDZ. Nakon što je Barišic u stranci smijenjen s mjesta riznicara, cinilo da je pitanje dana kad ce odletjeti iz Carinske uprave, medutim, on je još i danas na toj poziciji. Zašto? U HDZ-u su sve donedavno tvrdili da nema nikakvih dokaza da je umiješan u bilo kakve nezakonitosti.

Naši sugovornici iz HDZ-a tvrde da se o Fimi-mediji ili o bilo kakvim poslovima njenim nikad nije raspravljalo na stranackim tijelima, a kamoli na predsjedništvu stranke.

Bliski Sanaderov suradnik i prijatelj Mario Zubovic, koji je u njegovo vrijeme bio clan predsjedništva stranke i kojeg se u medijima oznacavalo kao covjeka zaduženog za prikupljanje donacija, negira bilo kakvu vezu s Fimi-medijom.

"Ne poznajem Nevenku Jurak, niti sam se ikad susreo s njom. Ne znam ništa, niti o bilo kakvom financiranju HDZ-a. Sa Sanaderom nisam nikad razgovarao o stranackim financijama", rekao nam je saborski zastupnik Zubovic.

"Ne znam apsolutno ništa o tome. Bio sam cetiri godine glavni tajnik HDZ-a u vrijeme dok je Ivo Sanader bio predsjednik, ali nisam cuo za Nevenku Jurak. Nikad nije dolazila u stranacke prostorije.

Mladena Barišica, naravno, poznajem, on je prikupljao donacije za stranku i kad bi mi donio ugovor, ja bih ga kao glavni tajnik potpisao. Što se toga tice, jamcim da ništa nije bilo nezakonito. Uostalom, Državna revizija je to potvrdila", rekao nam je Ivan Jarnjak, potpredsjednik HDZ-a i bivši glavni tajnik.


Podijeli: Facebook Twiter