Uhićena fra Nimčeva prijateljica, bankarica Jasmina

Pretraga jahte "Lucky me" (J. MIŠKOVIĆ/CROPIX)
Pretraga jahte "Lucky me" (J. MIŠKOVIĆ/CROPIX)

Nakon kraćeg boravka u Luganu u Švicarskoj, Jasmina Bilonić, 41-godišnja prijateljica fra Šime Nimca, završila je u istražnom zatvoru. Policija je protiv nje nakon kriminalističkog istraživanja podnijela kaznenu prijavu zbog pomaganja u izvršenju kaznenog djela za koji se inače sumnjiči 34-godišnji fratar - da je Crkvu olakšao za 10 milijuna kuna od prodaje zemljišta u Baškoj Vodi.

Bilonić, inače djelatnica Splitske banke za VIP klijente, u koje je spadao i fra Šime, sumnjiči se da je dio novca zadržala na svom osobnom računu u banci, neka dva milijuna kuna, te ga dobrim dijelom potrošila za pokrivanje vlastitih dugova. Tijekom ispitivanja na splitskom tužilaštvu nije iznosila obranu.

Istražna sutkinja kojoj je djelatnica banke dovedena zbog odluke o istražnom zatvoru odlučila je zatvoriti Bilonić, iako je ova ponudila jamčevinu od 200 tisuća kuna. No, istražna sutkinja je odbila tu ponudu, postavivši iznos jamčevine na četiri milijuna!

Suci su sada u nebranom grožđu: fra Šime Nimac kao glavni osumnjičeni, izvršitelj kaznenog djela, nije u zatvoru dok se njegova pomagačica, koja se dakle tereti za manje teško kazneno djelo, nalazi iza rešetaka!

Fra Šimu je naime sudac Stanko Grbavac pustio na slobodu smatrajući da ne postoje uvjeti za pritvaranje - nema opasnosti od bijega (jer je hrvatski državljanin) niti od utjecaja na svjedoke. Po žalbi je sutkinja Ljiljana Stipišić, koja je Jasmini Bilonić odredila istražni zatvor, fra Šimi odredila mjere opreza koje podrazumijevaju predaju putovnice te jednom tjedno javljanje nadležnoj policijskoj postaji.

O slučaju fra Šime izvijestili su i brojni strani mediji. On je, naime, i prije prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, dok je tamo bio "samo" župnik, vozio luksuzne automobile te nosio skupe satove i odijela. Od travnja ove godine je za 1,3 milijuna eura prodao to zemljište (40-ak tisuća kvadrata), a potom dobio premještaj iz župe, ali ne prije nego li je s računa podignuo cijeli iznos. To je učinio, smatraju istražitelji, uz pomoć Bilonić, koja mu je pomagala i pri sastavljanju ugovora o prodaji zemljišta firmi Sunčani Bast, a i pri podizanju novca i njegovom transferu.

Bankarica je zahtjev za rastavom braka podnijela tjedan dana nakon što je fra Šime podignuo i posljednju kunu od prodaje nekretnine s računa župe, početkom srpnja, a nedugo potom viđeni su na zadarskom području na jahti "Lucky me" (Sretan ja), koju su zajedno kupili.

Fra Šimu Nimca tereti se za zloporabu položaja i ovlasti, a Jasminu Bilonić za pomaganje u tom kaznenom djelu. (piše M. MATANA)


Podijeli: Facebook Twiter