Uhićen vođa najbrutalnijeg kartela u Meksiku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Miguel Angel Trevino, vođa zloglasnog narko kartela Zete, koji se smatra najbrutalnijom kriminalnom skupinom u Meksiku, uhićen je u ponedjeljak u zoru bez ijednog ispucanog metka, objavio je glasnogovornik meksičkog ministarstva unutarnjih poslova Eduardo Sanchez na konferenciji za novinare.

Trevina (40), kojega zovu "Z-40", uhitili su meksički marinci zapriječivši svojim helikopterom prolaz automobilu u kojem se s još dvojicom muškaraca vozio cestom nedaleko od svojeg rodnog grada Nuevo Lareda, u blizini američko-meksičke granice, rekao je Sanchez. "Nije ispucan nijedan metak", kazao je Sanchez.

Marinci su u vozilu zaplijenili i dva milijuna američkih dolara, osam komada oružja i 500 komada streljiva. Ostali uhićeni su, pretpostavlja se, Trevinov tjelesni čuvar i financijski stručnjak kartela.

Trevino je postao vođa Zeta nakon što su meksički marinci u listopadu 2012. ubili dotadašnjeg vođu Heriberta Lazcana, zvanog "Krvnik", čije su truplo potom iz mrtvačnice ukrali nepoznati naoružani počinitelji i nikad više nije pronađeno.

Kartel Zete smatra se odgovornim za neke od najzvjerskijih zločina počinjenih tijekom rata meksičkih vlasti protiv narkobandi, poput pokolja desetaka migranata na sjeveru Meksika 2010., paleža kazina u Monterreyu 2011. i svirepog ubojstva 49 osoba iste godine čija su tijela, kojima su odrubili glave, ostavili nedaleko od istog grada. Američko ministarstvo vanjskih poslova nudilo je nagradu od 5 milijuna dolara, a meksička vlada još 2,3 milijuna, za informaciju koja bi dovela do Trevinovog uhićenja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter