Uhićen Vidošević, u pratnji policije stigao u HGK

Nadan Vidosevic u pratnji USKOK-ovih istrazitelja napustio zgradu HGK-a (R. GORŠIĆ/CROPIX)
Nadan Vidosevic u pratnji USKOK-ovih istrazitelja napustio zgradu HGK-a (R. GORŠIĆ/CROPIX)

Vidošević je, kako se neslužbeno doznaje, danas uhićen zbog sumnje da je upleten u slučaj Remorker, odnosno da je povezan s izvlačenjem novca iz institucije koju je vodio punih 18 godina.

Iako policija i tužiteljstvo ne žele službeno govoriti o ovom slučaju, iz izvora bliskih istrazi doznaje se da su tijekom dana obavljene pretrage Vidoševićevog ureda i kuće na Gornjem prekrižju ispred koje su snimljeni policijski istražitelji.

Oko 18 sati Vidošević je snimljen i kako u pratnji policijskih istražitelja dolazi u sjedište Hrvatske gospodarske komore u središtu Zagreba.

Jedino je Komora službeno potvrdila da se "istražne radnje" provode nad Vidoševićem, ali i voditeljicom Službe za financijsko-računovodstvene poslove HGK Josipom Mladinov.

Iako se isprva nagađalo da je riječ o slučaju u nadležnosti Uskoka, naknadno su procurile neslužbene informacije da bi Vidošević, koji se na ključnim političkim i gospodarskim funkcijama nalazio još od početka devedesetih, nakon policije trebao biti ispitan u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu. Očekuje se da bi se to moglo dogoditi tek sutra.

Taj je dio tužiteljstva i pokrenuo slučaj Remorker u kojem je, sredinom listopada, uhićena Vidoševićeva suradnica Zdenka Peternel, osumnjičena da je od 32 milijuna kuna izvučenih iz HGK čak 28 milijuna zadržala za sebe. Uz nju je pritvoren i dugogodišnji suradnik Komore na marketinškim projektima Davor Komerički, za kojega se također nagađa da bi mogao biti "izvor" što je Vidoševića povezao sa slučajem Remorker.

Od svih osumnjičenika na slobodi je ostao jedino Igor Premilovac koji je priznao da je preko fiktivnih tvrtki i računa u inozemstvu izvlačio novac koji je umanjen za proviziju predavao Zdenki Peternel. Iz ovog slučaja pokrenuta je i istraga za izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta, također preko Premilovčevih tvrtki, a istragu je od zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva preuzeo Uskok.

HGK: Istražne radnje nad Vidoševićem i Mladinov
Hrvatska gospodarska komora (HGK) potvrdila je poslijepodne da se u HGK provode istražne radnje nad predsjednikom HGK Nadanom Vidoševićem i voditeljicom Službe za financijsko-računovodstvene poslove Josipom Mladinov.

"Možemo potvrditi da se provode istražne radnje nad predsjednikom HGK Nadanom Vidoševićem i voditeljicom Službe za financijsko-računovodstvene poslove Josipom Mladinov te u ovom trenutku, u interesu istrage, to nismo u mogućnosti komentirati", navode iz Komore u priopćenju o istražnom postupku koji se provodi u HGK.

Unatoč tim istražnim radnjama, sve organizacijske jedinice HGK funkcioniraju normalno i obavljaju planirane aktivnosti, poručuju iz Komore.

Nadzorni i Upravni odbor HGK sastat će se sutra i donijeti odgovarajuće odluke, najavljuju iz Komore i napominju kako pravovremeno izvještavati javnost o svim daljnjim postupcima.

Odvjetnik Zdenke Peternel tvrdi da ona nije teretila Vidoševića
Odvjetnik Zdenke Peternel, bivše šefice ureda predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića, večeras je demantirao medijske tvrdnje da je Peternel u svom iskazu teretila danas uhićenog Vidoševića.

"Zdenka Peternel, nakon što je prvi puta iznosila obranu prilikom uhićenja, od dana 16. listopada 2013. svoju obranu nije dopunjavala te time nije mogla učiniti ono što joj mediji neutemeljeno stavljaju na dušu", ističe njen odvjetnik Davorin Budin.

Milanović: Sve skupa je to zabrinjavajuće
Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji je sudjelovao na konferenciji europskih čelnika nezaposlenosti mladih u Parizu, nije htio detaljnije komentirati uhićenje čelnika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidošovića, kazavši da su optužbe teške i da ih treba dokazati na sudu.

"Mogu komentirati, ali nema smisla da komentiram jer nisam vidio uhidbene dokumente, nisam vidio dokumente u istrazi i o tome znam iz medija. Kao što vidite naša vlada nema puna usta borbe protiv korupcije, jer svi koji puno o tome galame, a zna se koji su to bili, u pravilu su najsumnjiviji", rekao je Milanović novinarima nakon završetka konferencije u Parizu.

Milanović je dodao da neće poručiti "neka institucije rade svoj posao, a zna se i tko je to govorio. Optužbe su teške i treba ih dokazati na sudu i mogu se ograničiti na komentar da je to sve skupa zabrinjavajuće, bez ikakvog zaključka". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter