Uhicen Tonci Majic, ide na psihijatrijsko vještacenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tonci Majic uhicen je u ponedjeljak ujutro u Splitu te ga je policija odvezla na psihijatrijsko vještacenje, koje je naložio Županijski sud u Zagrebu, izvijestio je Majic SMS porukom naš portal. Potvrdu Županijskoga suda u Zagrebu o hapšenju Majica još nismo uspjeli dobiti.

"Necu suradivati. Nikakvog vještacenja nece biti", napisao je Majic Novom listu u SMS poruci. Majic, koji se devedesetih snažno zauzimao za žrtve izbacivanja iz stanova u Splitu te za žrtve zlocina u Lori, pod pritiskom je pravosuda, jer na netipican nacin prosvjeduje zbog sporosti pravosuda: svakoga mjeseca šalje poderanu hrvatsku zastavu predsjedniku Republike i glavnome državnom odvjetniku, kako bi ih podsjetio da od 1980. nije do kraja razriješen slucaj njegove teške prometne nesrece.

Paranje državne zastave kazneno je djelo, pa je državno odvjetništvo naložilo progon Majica, a kada je od odbio sudjelovati, Županijski sud u Zagrebu naložio je njegovo psihijatrijsko vještacenje. Nevladine udruge za ljudska prava vec su nekoliko puta prosvjedovale zbog takvog poteza, naglašavajuci da država ne smije takvim metodama ugrožavati rad aktivista za ljudska prava.


Podijeli: Facebook Twiter