Uhicen Stjepan Fiolic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši saborski zastupnik HDZ-a i poznati poduzetnik Stjepan Fiolic uhicen je u petak u vecernjim satima u svojoj kuci.

Neposredno prije uhicenja s Fiolicem smo telefonski razgovarali i djelovao je zbunjeno dok su mu policajci pretraživali kucu.

- Evo, tu su policajci kod mene doma. Ispituju me, valjda ce me privesti, ne znam. Ali, iskreno, ne vidim koji bi to bio moj krimen, rekao nam je u petak nešto poslije 17 sati.

Fiolic je nedavno ponovno izabran za predsjednika podrucnog odbora stranke Novi Zagreb-zapad. Njegov odvjetnik Ante Madunic rekao nam je da se radi o slucaju Planinska.

Naime, USKOK vec neko vrijeme vodi istragu oko zgrade u zagrebackoj Planinskoj ulici koju je Fiolic, koji je vec dao iskaz uskockim istražiteljima, u ožujku 2009. godine prodao Hypo leasingu. Za 85 posto vlasništva što ih je imao u tom objektu Fiolic je dobio 6,8 milijuna eura.

Hypo leasing je istog dana došao u posjed cijele zgrade, kupujuci za 1,1 milijun eura udio što ga je imao Centar za stocarstvo. Samo mjesec dana kasnije tadašnja potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor potpisala je odluku kojom je Vlada dala suglasnost Ministarstvu regionalnog razvitka, kojem je na celu tada bio Petar Cobankovic, da zgradu u Planinskoj, ukupne površine 2.700 cetvornih metara, kupi i to preko financijskog najma.

Slijedom toga Cobankovic je 3. travnja 2009. potpisao s Hypo leasingom ugovor o financijskom najmu do 2019., vrijedan 11,5 milijuna eura. Taj ugovor, medutim, nije imao prethodno mišljenje Državnog odvjetništva koje mora dati svoju suglasnost u slucajevima kada država kupuje nekretnine.

U DORH-u su za taj ugovor doznali tek kad je Državna revizija ustanovila 2010. da za kupnju zgrade u Planinskoj ne postoji mišljenje Državnog odvjetništva. Sporna je i cinjenica da spomenuto ministarstvo, a niti ministarstvo poljoprivrede kojem je kasnije pripala sporna zgrada, nisu u nju uselili, pa je ona i danas prazna.

Jadranka Kosor u medijima je nedavno izjavljivala da nema nikakve veze s tim slucajem jer je odluku o najmu zgrade donijela Vlada, na prijedlog Cobankovicevog ministarstva. Stjepan Fiolic njegovao je prijateljstvo s Ivom Sanaderom koji ga je posjecivao na njegovom imanju.


Podijeli: Facebook Twiter