Uhićen ribar koji je TNT-om opskrbljivao mafiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanska policija u ponedjeljak je uhitila ribara koji je mafiju opskrbio s više od tone TNT iz neeksplodiranih bombi zaostalih iz Drugog svjetskog rata, a koja ga je iskoristila u valu bombaških napada u kojima je prije dva desetljeća ubijena 21 osoba.

Policija je uhitila 57-godišnjeg Cosima D'Amata na temelju svjedočenja mafijaškog 'bossa' iz Palerma, Gasparea Spatuzze, koji je istražiteljima rekao da je on 1992. pomogao sakupiti eksploziv u luci u blizini Palerma.

Firentinski tužuitelj Giuseppe Quattrochi novinarima je rekao da je izvor eksploziva korištenog u atentatu 1992. na suce Giovannija Falconea i Salvatora Borsellina i njihovih devet tjelesnih čuvara bio isti kao i u slučaju bombaških napada u Firenci i Milanu naredne godine u kojima je ubijeno 10 osoba. "Ti eksplozivi povezuju sve pokolje", rekao je Quattrochi.

D'Amato je rođak mafijaškog 'bossa' osuđenog za bombaške napade, Cosima lo Nigra, ali nikada ranije nije bio uhićen za zločine povezane s mafijom, rekao je tužitelj.

Mafija je tim napadima, po izjavama mafijaških pokajnika, htjela primorati državu na pregovaranje o blažem postupanju spram mafijaša osuđenih na duge zatvorske kazne u teškim zatvorskim uvjetima. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter