Uhićen razbojnički dvojac iz Vodnjana


Uhodani razbojnički dvojac, muškarci stari 32 i 46 godina, završio je iza rešetaka zbog sumnje na devet kaznenih djela razbojstva i jednu krađu, a 32-godišnjaka se sumnjiči da je sam izveo još jedno razbojstvo. Tijekom posljednjeg razbojstva u Stiglichevoj ulici u automobilu je 46-godišnjak poveo i 7-godišnjeg sina kojega je policija potom predala Centru za socijalnu skrb, a zatim je dijete predano majci.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare su načelnik kriminalističke policije PU istarske Enes Bečić, načelnica PP Pula Tatjana Božac-Maksić i glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović predstavili rezultate višemjesečnih aktivnosti. U tom razdoblju je dvojac iz Vodnjana počinio deset razbojstava i priskrbio si ukupno 187 tisuća kuna. Razbojstva su počinili na području Pule, Svetvinčenta, Peroja, Barbana, Galižane, Štinjana i Bala.

- Utvrđeno je da su počinili ukupno deset djela, od čega četiri u poštanskim uredima, a šest u trgovinama. 32-godišnjak bi maskiran kacigom i uz prijetnju pištoljem ili nožem djelatnicima pošta i trgovina oduzimao novac. Drugi, 46-godišnjak, bi prije razbojstva dolazio do ciljanog mjesta i provjeravao povoljno vrijeme za izvršenje kaznenog djela, rekao je Bečić.

- Kriminalističko istraživanje je pokazalo da su najveći dio novca potrošili na droge. Nakon dojave da je počinjeno razbojstvo u Stiglichevoj ulici 27. ožujka policija je zatekla i uhitila počinitelje koji su kod sebe imali 26 tisuća kuna koje su otuđili u pošti, a interesantno je da je 32-godišnjak na tu pljačku došao mopedom koji su ukrali toga dana na području Vodnjana. Pretragom stanova, automobila, skutera i mjesta gdje su skrivali odjeću pronađeni su predmeti kojima su činili kaznena djela pronađena su dva plastična pištolja, dvije kacige i nož. Obojica su nakon kriminalističkog istraživanja privedena i određen im je pritvor. Poznati su nam od ranije po sličnim kaznenim djelima, kazao je Bečić.

Načelnica pulske postaje Tatjana Božac-Maksić je naglasila da se dvojac s vremenom počeo opuštati i počeo raditi greške.

- Sa svakim novim razbojstvom su bili sve sigurniji u sebe i sve opušteniji te su tijekom razdoblja napravili nekoliko pogrešaka koje su nama pomogle... Želimo podsjetiti sve uposlenike objekata koji bi mogli biti meta razbojništva da se nikada počinitelju ne suprotstavljaju i da ne pružaju otpor. Važno je što bolje zapamtiti karakteristike razbojnika i nazvati policiju, kazala je Božac-Maksić.

Novac koji je policija posložila za tiskovnu konferenciju potječe u cijelosti iz razbojstva u Stiglichevoj ulici te će nakon dovršenog postupka putem državnog odvjetništva biti vraćen vlasniku, odnosno pošti. (Napisao i snimio Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter