Uhićen provalnik u domove zagrebačkih bogataša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebačka policija uhitila je 44-godišnjeg "fantomskog provalnika" kojega tereti da je provalio ili pokušao provaliti u 27 obiteljskih kuća imućnih ljudi dok su ukućani spavali, a među žrtvama čijim je domovima "prošetao" navodno su se našli i umirovljeni general Ivan Čermak, bivši premijer Ivo Sanader, odvjetnik Pero Lozica i vlasnik koncerna Agram Dubravko Grgić.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o Ivanu Benku koji je nadimak fantoma zaradio jer je mjesecima vješto izmicao policiji, iako je na snimkama više puta zabilježeno kako maskiran maše zaštitnim kamerama.

Osumnjičeni je najviše "operirao" na području Medveščaka i Centra. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je od prosinca prošle do kolovoza ove godine počinio 27 kaznenih djela, i to 12 provala i još 15 pokušaja, rekao je na konferenciji za novinare načelnik zagrebačke kriminalističke policije Danijel Žugel. Uz nedjela koja je počinio u Zagrebu fantom je navodno provaljivao i na području Sesveta i Dugog Sela.

Prije provala osumnjičeni je ciljano dolazio na određena područja i promatrao obiteljske kuće, nakon čega bi odabrao pogodnu, odnosno "bogatu" kuću. Prije izvršenja maskirao bi se tzv. fantomkom s prorezima za oči, a u kuće je ulazio pomoću metalne poluge. Plijen mu je uglavnom bio novac, torbice te ključevi auta.

Unatoč velikom broju provala plijen u svim akcijama iznosi tek oko 90 tisuća kuna koje je uglavnom potrošio na zabavu i djevojke.

Policija ga je pronašla na željezničkoj postaji u Sesvetskom Kraljevcu, nakon što je sustavno pratila njegova nedjela, a osumnjičeni je vješto skrivao tragove, rekao je pomoćnik načelnika Pejo Božić.

Kada su ga zatekli u Sesvetskom Kraljevcu, kod njega je pronađen provalnički alat, odjeća u kojoj je provaljivao kao i "fantomka", a prilikom uhićenja nije se opirao.

U policiji kažu da ga je nakon mjeseci potrage na kraju odalo što ga je par građana vidjelo nakon provala, a navodno je imao i susrete sa žrtvama koje su se probudile dok ih je pljačkao, pa je znalo doći i do fizičkog sukoba.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je doveden pritvorskom nadzorniku, a zagrebački Županijski sud odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor.

Policija nastavlja istraživanje ovog slučaja jer sumnja da je fantom odgovoran za još 15-ak kaznenih djela na području Ivanić Grada te još sedam kaznenih djela na području drugih policijskih uprava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter