Uhicen Porecan Goran Damjanovic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krunoslav Borovec iz Ravnateljstva hrvatske policije potvrdio nam je da je po nalogu urugvajske policije slovenska policija još 6. studenog u Kopru uhitila hrvatskog državljanina Gorana Damjanovica (35) iz Poreca te da je on zadržan u ekstradicijskom pritvoru zbog sumnje u povezanost s krijumcarima više od dvije tone kokaina zaplijenjenih u Urugvaju prošloga mjeseca.

Drugi je to hrvatski državljanin s podrucja Istre umiješan u krijumcarenje 2.174 kg kokaina. Naime, Anastazije Martincic (36) iz Pule, odnosno Raklja, koji je 14 godina bio zaposlen u Luckoj Kapetaniji u Puli, nalazi se u pritvoru od uhicenja u akciji kodnog imena «Blakanski ratnik», ali nam Borovec nije znao reci je li pritvoren u Urugvaju, Argentini ili nekoj drugoj latinsko-americkoj državi.

Na naš upit jesu li urugvajske vlasti raspisale tjeralicu za još kojim hrvatskim državljaninom zbog povezanosti s krijumcarima kokaina Borovec je odgovorio da su tjeralice pojedinacne i da ih hrvatska policija ne objedinjuje u jedan predmet. Kazao je i da nema informaciju je li Goran Damjanovic uhicen prilikom dolaska u Kopar iz Hrvatske, kao ni je li se u Ljubljani obratio hrvatskom veleposlanstvu, iako na to ima pravo prema Beckoj konvenciji o konzularnim odnosima. Prema nepotvrdenim informacijama Damjanovic se žalio na odluku koparskog suda o ekstradicijskom pritvoru, ali mu je žalba odbijena, pa bi trebao biti isporucen urugvajskim vlastima.

Akciju "Balkanski ratnik" pred ljeto je pokrenula srpska tajna služba BIA u suradnji s americkom DEA-om, a u njoj su sudjelovale policije Nizozemske, Španjolske, Italije, Belgije, Argentine, Urugvaja, ali i Hrvatske. Motorna jahta “Maui”, na kojoj je naden kokain, isplovila je iz Buenos Airesa i zbog vremenskih neprilika završila u Urugvaju gdje je navodno nedaleko od Montevidea, kod luke Santa Lucija, doživjela havariju pa su clanovi posade bili prisiljeni zvati vlasti upomoc. Na jahti je zaplijenjeno 50 vreca, odnosno dvije tone kokaina. Uhicene su dvije osobe, no nitko nije mogao potvrditi je li jedna od njih Anastazije Martincic. Ujedno, sumnjalo se da su ostali krijumcari uspjeli pobjeci s jahte i prekrcati 20 vreca kokaina na brod “Bond”, a zasad je nepoznato je li policijska potraga za njima i brodom bila uspješna.

Droga zaplijenjena u Atlantskom oceanu ulicnom bi preprodajom dosegla cijenu od vrtoglavih 250 milijuna eura.


Podijeli: Facebook Twiter