Uhićen 'Plesač', jedan od najopasnijih talijanskih mafijaša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodeći član kalabrijske mafije 'Ndranghete Marcello Pesce, koji se smatrao jednim najopasnijih talijanskih bjegunaca, uhićen je u četvrtak nakon šest godina u bijegu, objavila je policija.

Marcello Pesce, poznat kao 'U ballerinu' (Plesač) vođa je mafijaške obitelji Pesce, jedne od najmoćnijih u 'Ndrangheti. 

Zbog raznih je kriminalnih djela u odsutnosti osuđen na 16 godina zatvora.

"Danas je za Italiju dobar dan: opasni bjegunac, tražen šest godina, priveden je pravdi", rekao je ministar pravosuđa Angelino Alfano koji je Pescea nazvao "nespornim" mafijaškim šefom.

Plesač je uhićen tijekom noći u svom rodnom gradu Rosarnu u Kalabriji.

Dvojica muškaraca, otac i sin, uhićeni su zbog toga što su mu pomagali u bijegu.

Pesce, kojem su i otac i djed bili mafijaški šefovi, nije se opirao uhićenju.

Njega je talijanski državni tužitelj opisao obrazovanim i inteligentnim čovjekom. Među knjigama pronađenim u njegovu skrovištu nalaze se i ona Prousta i Sartrea.

Zloglasno nemilosrdna, 'Ndrangheta je nadmašila sicilijansku Cosa Nostru i napuljsku Camorru i postala najmoćnija talijanska kriminalna organizacija zahvaljujući krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike i Europu.

Kalabrezi imaju veze s kolumbijskim narko kartelima, meksičkim bandama i mafijaškim obiteljima u New Yorku i ostalim dijelovima Sjeverne Amerike, tvrdi talijanska policija.

Ukorijenjena je u ruralnim, planinskim područjima slabije razvijenog vrha 'talijanske čizme', ali je razvila i legalne poslove diljem zemlje koji mafijašima služe za pranje novca.

Naziv 'Ndrangheta dolazi od grčke riječi za hrabrost i lojalnost, a u organizaciju se gotovo nemoguće inflitrirati zbog tajanstvenosti i brutalnog provođenja zakona šutnje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter