Uhicen još jedan pomagac neonacisticke celije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacke vlasti u utorak su u Jeni uhitile još jednu osobu osumnjicenu za pružanje pomoci tzv. Trojki iz Zwickaua kojoj se pripisuje najmanje 10 politicki motiviranih ubojstava.

"Tridesetšestogodišnjeg Ralfa W. sumnjici se da je nedavno otkrivenoj neonacistickoj teroristickoj celiji iz Zwickaua pribavio oružje i streljivo", priopcilo je njemacko Državno odvjetništvo u Karlsruheu.

Osumnjiceni je nadalje, kako je obrazloženo, teroristickoj trojki, koja se nazivala Nacionalsocijalisticko podzemlje (NSU), pomagao financijski te im je u više navrata pomogao i u bijegu pred istražnim tijelima.

Na osnovi saznanja državnog odvjetništva visoki sud naložio je Ralfu W. istražni zatvor zbog osnovane sumnje u pocinjeno kazneno djelo pružanja pomoci u ubojstvu u šest slucajeva. Clanovima Nacionalsocijalistickog podzemlja se predbacuje najmanje 10 politicki motiviranih ubojstava pocinjenih u razdoblju od 2000. do 2007. Žrtve ubojstava su uglavnom bili poduzetnici stranog podrijetla, mahom turskog, te jedna policajka.

Ralf W. je, nakon prošloga tjedna uhicenog Holgera G., druga osoba koju se sumnjici da je dugi niz godina potpomagala tzv. Trojku iz Zwickaua. Kako javlja Spiegel Online, najnovije uhicenje bi moglo baciti i novo svjetlo na ulogu ekstremno desne Nacionalno demokratske stranke Njemacke (NPD), jer je Ralf W. dugi niz godina pripadao vodstvu ove stranke u saveznoj pokrajini Thüringen. NPD porice svaku povezanost s teroristickom celijom te je osudio ubojstva.

Ekstremno desna pozadina ubojstva stranaca otkrivena je pocetkom mjeseca sasvim slucajno kada su nakon jedne pljacke banke, dvojica iz tzv. Trojke iz Zwickaua, Uwe M. i Uwe B., tijekom bijega pred policijom pocinila samoubojstvo. Tom prilikom pronadeno oružje pokrenulo je istragu koja je dovela do saznanja da je ova radikalno desna teroristicka grupacija odgovorna za seriju ubojstava pocinjenih diljem Njemacke.


Podijeli: Facebook Twiter