Uhićen Ivica Babić, čelnik sindikata liječnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić navodno je osumnjičen za kazneno djelo prijevare povezane s ratnim profiterstvom, kaže njegov branitelj Milenko Umičević.

"Za sada ne znam što se točno mojem branjeniku stavlja na teret, no neslužbeno se govori o prijevari povezanoj s ratnim profiterstvom. On je sada u PNUSKOK-u i najvjerojatnije će biti predan pritvorskom nadzorniku", rekao je Hini Umičević. On očekuje da će tužitelji zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva Babića ispitati sutra, te da će se tada znati hoće li za njega tražiti istražni zatvor.

Babića je zbog sumnje da je na prijevaru, odnosno na temelju lažne medicinske dokumentacije dobio status ratnog vojnog invalida policija uhitila jutros u Virovitici te pretražila njegov stan i garažu. Na upit novinara o čemu se radi, Babić nije želio ništa odgovoriti.

Predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić, po struci oftalmolog, nedavno je ustvrdio da Babić ima urođenu slabost oka, te ga prozvao za lažiranje dokumentacije o 40-postotnom invaliditetu stečenom zbog navodne ozljede oka tijekom Domovinskog rata. U dokumentaciji na temelju koje je Babić 1996. dobio status 40-postotnog ratnog vojnog invalida navedeno je kako je 1992. za vrijeme rata pao i ozlijedio oko, no Gabrić koji je u tu dokumentaciju imao uvid, kaže da je Babić tada samo pao i ogrebao lijevu stranu lica.

Iako je Babić nedavno izjavio medijima kako na ime invalidnine prima svega oko 230 kuna mjesečno, Gabrić tvrdi kako to nije ni blizu onome što je Babić uprihodovao do 2001. godine. Raspolaže, kaže, informacijama da je Babić "do 2001. dobivao invalidninu od oko 800 kuna te doplatak za svako od troje djece od po 750 kuna. Dobivao je i jednokratne pomoći i dionice te je oslobođen poreza i prireza na dohodak, u skladu s postotkom invalidnosti. U mirovinu bi trebao ići po vojnim propisima i sa činom shodnom obrazovanju". "Iskoristio je sve što je mogao izmišljajući povredu. Da se povreda oka i dogodila u ratu, na temelju nje je mogao dobiti najviše 25, a ne 40 posto invalidnosti", ustvrdio je Gabrić.

Ostojić: O Babićevu uhićenju doznao sam iz medija

Hrvatski liječnički sindikat, koji je pod vodstvom Babića lani organizirao dvomjesečni štrajk u bolnicama, priopćio je da nema nikakvih informacija o uhićenju i razlozima uhićenja svojeg predsjednika.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas da je o uhićenju predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića doznao iz medija.

- Pričekajmo što će reći nadležna tijela, kratko je odgovorio ministar upitan za komentar uhićenja predsjednika sindikata koji je prošle jeseni vodio dvomjesečni štrajk liječnika.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević, u čiju je središnjicu učlanjen Babićev Hrvatski liječnički sindikat, sumnja da je današnja policijska akcija vezana uz Babićevo sindikalno djelovanje.

- Ne mogu se oteti dojmu da je rigidno postupanje policije prema Babiću vezano za djelovanje Hrvatskog liječničkog sindikata, s ciljem da se dodatno oteža sindikalno djelovanje u Hrvatskoj, izjavio je Matijašević.

Ako se sumnja da je Babić lažirao invalidnost, nije bilo potrebno njegovo privođenje i pretres stana. Policija je mogla postupiti i na drukčiji način, pogotovo jer nije provodila takve akcije ni u slučajevima gospodarskog kriminala u kojima je počinjena znatno veća šteta od navodnog lažnog invaliditeta, ustvrdio je Matijašević. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter