Uhicen i planer napada na australsku nuklearku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski muslimanski konvertit, osuden 2007. za planiranje napada na australsku nuklearku, jedan je od militanata uhicenih u nedavnim racijama diljem Francuske, izjavio je u subotu policijski izvor.

Willy Brigitte uhicen je u petak u svom domu u Asniersu, sjeveroistocnom predgradu Pariza. Policajci nisu pronašli oružje, ali su zaplijenili njegov mobitel i kompjutor.

Racije su uslijedile nakon poziva francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji se natjece na izborima za tri tjedna, da se Fracuska ocisti od radikalnih islamista.

Policija je u subotu zadržala u pritvoru 17 osumnjicenih, ukljucujuci Brigittea. Uobicajeno razdoblje pritvora je 24 sata, no prema zakonu može se produžiti na 96 sati u slucaju protuteroristickih istraga.

Brigittea je francuski sud u ožujku 2007. osudio na devet godina zatvora zbog planiranja napada na nuklearno postrojenje Lucas Heights blizu Sydneya.

Zasad je nejasno je li mu kazna smanjena ili je pušten na slobodu prije uhicenja u petak. U vrijeme donošenja presude sudac je rekao da u zatvoru mora provesti najmanje šest godina.


Podijeli: Facebook Twiter