Uhicen general Mladen Kruljac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Mladen Kruljac uhicen je jutros zbog sumnje da je sudjelovao u financijskim malverzacijama. Potvrdio je to Novom listu izvor blizak vrhu istrage, a citav slucaj vodi osjecki USKOK.

Samo uhicenje obavljeno je u suradnji s Vojnom policijom, a u tijeku je pretraga prostorija kojima se Kruljac koristi, i to u Slavonskom Brodu i Zagrebu. Nešto iza 11 sati je Hrvatska vojska vjerojatno doživjela najveci moralni šamar u poslijeratnom dobu: policija je došla da bi pretražila prostorije zapovjedništva Kopnene vojske u Karlovcu.

Jutrošnjom akcijom tako se ostavrilo govorkanje po pravosudnim krugovima, gdje se vec mjesec dana spominje da je istraga protiv zapovjednika kopnene vojske pred završetkom. Osim oduvijek kontroverznog generala, uhiceno je još nekoliko osoba, ali njihov se identitet još uvijek ne zna.

Kad je general pukovnik Mladen Kruljac u svibnju 2007. godine imenovan zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske, vec tad su mediji propitivali njegovu podobnost za tu dužnost. Jednaka situacija bila je i dvije godine ranije, kad ga je tadašnji predsjednik Stjepan Mesic izvanredno promaknuo iz general bojnika u general pukovnika.

Partneri braca Prgomet

Glavni razlog za propitivanje je li Mladen Kruljac zaslužio promaknuce i imenovanje bili su njegovi nasilnicki ispadi po Slavonskom Brodu , te veza s ubijenom bracom Prgomet, cijim se ubojicama i danas sudi. Rijec je o dogadaju iz lipnja 2004. godine, kad su Antun Blaževic i Darko Vukojevic, nakon prepirke s Draganom i Željkom Prgometom i Goranom Begicem ispred kafica Millenium u Slavonskom Brodu, ispalili u njih više hitaca iz pištolja i ubili ih.

Navodni Kruljcevi poslovni partneri braca Prgomet, smatrali su Vukojevica i Blaževica odgovornima za paljevinu njihovog nocnog kluba "Monaco". Cijeli je sukob rastumacen kao obracun skupina povezanih s Mladenom Kruljcem i Antom Prkacinom , a zbog prevlasti nad lokalima u Slavonskom Brodu.

Blaževic i Vukojevic su se, nakon ubojstva, skrili kod Prkacina, a Željko Prgomet bio je Kruljcev ratni suborac. U trenutku kad je ubijen, Željko Prgomet bio je djelatna vojna osoba, skupnik u 3. gardijskoj brigadi. Ivan Dešic, Kruljcev nekadašnji pratitelj necasno otpušen iz vojske 2004. godine, navodno se hvalio da nesretni dogadaj ne bi prošao tako da je slucajno on bio tad ispred Milleniuma.

Baš dok je bio u društvu s Kruljcem, Ivan Dešic je 2008. godine udario poslovodu zagrebackog narodnjackog lokala "Nec" šakom u glavu. Vlasnik Neca Irfan Zjakic u novinama je tvrdio da Kruljac nije vidio Dešicev napad na poslovodu, te je posvjedocio i da generala poznaje godinama.

Prije toga, pak, 2003. godine, poduzetnik Tomislav Opacak javno je optužio Kruljca da ga je prebio dok su ga Dešic i još jedna osoba držali. Opacak je posvjedocio da mu je Kruljac gurnuo u usta pištolj s ugraviranom posvetom Gojka Šuška, te da ga je sat vremena tukao. A onda da je tražio od njega da mu pokloni jacuzzi kadu koju je navodno preuzeo jedan od brace Prgomet.

Nasilnicko ponašanje

Najstariji javno poznati nasilnicki ispadi Mladena Kruljca datiraju u 1997. godinu kad je u društvu desetak osoba demolirao kafic "Jazz"  u Slavonskom Brodu, navodno jer mu se rodak požalio na probleme s vlasnikom tog lokala. Dvije godine kasnije, Kruljac i umirovljeni casnik Pejo Kuprešak napali su Tomislava Sisera i Mladena Jokanovica, ispred Jokanovicevog kafica "Management". Navodno je Kruljac divljao i po brodskoj Billi, jer mu se prijateljica Ljiljana, inace bivša žena Tomislava Opacka, požalila na svoje poslodavce.

Za razliku od mještana Slavonskog Broda i okolice, politicari generala Mladena Kruljca poznaju kao potpuno drugaciju osobu, galantnu i šarmantnu koja vojnim darovima lako stjece simpatizere na svim stranama politickog spektra. Društveni utjecaj Kruljac je stjecao i kao aktivist i predsjednik Hrvatskog boksackog saveza.

Posebno je bio odan bivšem predsjedniku Stjepanu Mesicu , no iz kojih tocno razloga, nije poznato do danas. Za vrijeme dok je Mesic bio jedna od najomraženijih osoba u Cetinskoj krajini, Kruljac je bio njegov izaslanik na sinjskoj Alci, što je pacificiralo Mesiceve politicke protivnike, barem tijekom samog dogadaja. Za 292. Alku održanu 2007. godine, Kruljac je navodno uspio prebaciti mimohod tri tisuce branitelja iz Sinja u Knin, kako bi se sprijecilo vrijedanje predsjednika. 

Mesic je, pak, Kruljca 2005. godine izvanredno promaknuo u general pukovnika, iako je Želimir Dragicevic tvrdio da je tad bio pismeno upoznat s optužbama protiv Kruljca za ratni zlocin. Optužbe su ubrzo bile Kruljca odbacene, a Mesic je  objasnio formulacijom da nije znao cinjenice zbog kojih bi postupio suprotno prijedlogu ministra obrane. (Danko Radaljac, Sergej Abramov/Novi list)


Mesic: Prema izvješcima, bio je strucan i discipliniran

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesic izjavio je danas, u povodu uhicenja zapovjednika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) general pukovnika Mladena Kruljca, da je u izvješcima koja je kao zapovjednik Oružanih snaga dobivao svaki tjedan uvijek naglašavana Kruljcava strucnost i besprijekorna disciplina.

"Što se tice generala Kruljca, mogu reci jedino to da sam ja svaki tjedan kao predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik imao sastanke s mojim vojnim savjetnikom, a to je nacelnik Glavnog stožera general (Josip) Lucic. U svim ti referatima uvijek je naglašavana strucnost i besprijekorna disciplina i rad generala Kruljca", rekao je Mesic u izjavi za Hrvatski radio.

Generala Kruljca, koji je uhicen po nalogu USKOK-a, Mesic je 2007. imenovao na dužnost zapovjednika Hrvatske kopnene vojske. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter