Uhicen bivši HEP-ovac Ante Despot

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši clan uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ante Despot uhicen je u petak ujutro u svom stanu u Zagrebu zbog sumnje da je primao mito te HEP oštetio zloporabom položaja i ovlasti.

Njegovi odvjetnici Ante Madunic i Mate Matic potvrdili su da je Despot uhicen nešto poslije 7 sati u svom domu u Bužanovoj ulici koji su policajci pritom pretresli u potrazi za dokazima. Trebao bi biti ispitan u sjedištu USKOK-a u Gajevoj ulici.

Neslužbeno se doznaje da je razlog uhicenja sumnja da je kao clan Uprave HEP-a primao mito kako bi tvrtkama koje su suradivale s nacionalnom elektroenergetskom kompanijom pogodovao u poslovima s termoelektranama u Sisku i Rijeci. Navodno se radilo o natjecajima za tehnicku zaštitu te nabavu aditiva za elektrane.

Despot je široj javnosti postao poznat kao zet bivšeg šefa carine i riznicara HDZ-a Mladena Barišica uhicenog u aferi Fimi media. Nakon Barišiceva uhicenja prvi je put pretresen Despotov stan u Bužanovoj ulici u kojemu je tada pronadeno više od dva milijuna kuna.

U medijima se Despota nakon toga cesto spominjalo kao osobu kljucnu za uzimanje provizija za namještene poslove s HEP-om. Bivši predsjednik HEP-ove Uprave Ivan Mravak USKOK-ovim je istražiteljima navodno posvjedocio da je Despotov stan od 107 cetvornih metara, po politickom nalogu, najprije morao kupiti HEP da bi ga on kao zaposlenik mogao otkupiti po povlaštenim uvjetima.

Upravo zbog tog stana protiv Despota je, zajedno s još šest HEP-ovih dužnosnika, Državno odvjetništvo krajem ožujka zatražilo istragu zbog prodaje HEP-ovih stanova.


Podijeli: Facebook Twiter