Ugrozit ce se zdravlje stanovnika Bujštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Za Istru, a narocito za Bujštinu, zamišljeni koncept organizacije hitne medicinske pomoci nije dobar i predstavlja znacajan korak unatrag. Njime ce ozbiljno biti ugroženi zdravlje i životi ovdašnjih stanovnika, ali i turista. Definitivno je jasno da novi ustroj ima za cilj uštedu zdravstvenog novca, a ne bolju zdravstvenu uslugu", rekao je predsjednik istarskog HNS-a Veljko Ivancic.

Ministar zdravstva Darko Milinovic, tvrdi Ivancic, ne govori istinu kada kaže da «ujednacavanje usluge nece znaciti smanjenje postojeceg broja timova hitne medicine, nego njihovo povecavanje gdje ih nema dovoljno». Najbolji dokaz da ce dostignuti standard biti smanjen primjer je hitne medicinske pomoci u Umagu, koja pokriva podrucje Bujštine od 400-injak cetvornih kilometara – Umag, Novigrad, Buje, Brtoniglu, Grožnjan i Oprtalj, s 28 tisuca stanovnika i, tijekom ljetnih mjeseci, približno isto toliko turista.

Zasad ovdje djeluje pet timova lijecnika i to jedan danju i dva nocu te vikendima po dva danju i nocu. Oni pružaju i uslugu opservacije, odnosno zadržavaju bolesne i unesrecene na promatranju i lijecenju. No, prema predvidenoj reformi Umagu je namijenjen Tim 1 - lijecnik, medicinska sestra i vozac danju te jednako ekipiran tim nocu, cime bi broj zaposlenih bio umanjen za pet medicinskih sestara ili tehnicara i pet vozaca.

- To ne može zadovoljiti potrebe ovog podrucja, najudaljenijeg od bolnickih centara u citavoj Hrvatskoj, posebno znajuci da ce timovi biti zaduženi iskljucivo za hitna stanja i izlaziti na teren, dok ce ulogu dežurne ambulante preuzeti buduci Centar obiteljske medicine, a bolnice su udaljene 90 kilometara ili 50 minuta vožnje (Pula) te 110 kilometara ili sat i pol vožnje (Rijeka). Za vrijeme dežurstva Centra, do 21 sat, na teren mogu izaci i lijecnici obiteljske medicine, ostavljajuci pacijente u cekaonici, a nisu educirani za hitne intervencije, niti raspolažu prijevoznim sredstvima i opremom, naglasio je Ivancic. I što u slucaju potrebe nakon 21 sat, kad prestaje dežurstvo Centra?

Na pitanje što kane poduzeti da do navedenih promjena ne dode, odgovorio je da bi svi gradovi, opcine i stranke s Bujštine i iz citave Istre trebali dignuti glas koji ce se cuti do Zagreba. «Moram reci i da se od Istarske županije i njenih službi taj glas dosad nije dovoljno jako cuo», kazao je, podsjecajuci da je u dosadašnjem ocitovanju Županijska skupština predložila svoju mrežu za Bujštinu takoder samo s Timom 1.


Podijeli: Facebook Twiter